Преглед

Денталните рентгенови снимки (рентгенографии) са изображения на вашите зъби, които вашият зъболекар използва, за да оцени вашето орално здраве. Използваните рентгенографии са с ниски нива на радиация, за заснемане на изображения от вътрешността на зъбите и венците ви. Това може да помогне на вашия зъболекар да идентифицира проблеми като кухини, кариес и засегнати зъби.

Денталните рентгенови лъчи може да изглеждат сложни, но всъщност са много често използвани инструменти, които са също толкова важни, колкото и лечението на зъбите ви.

Защо се правят зъбни рентгенови снимки

Зъбните рентгенографии обикновено се правят веднъж годишно. Може да се наложи да се правят и по-често, ако вашият зъболекар проследява развитието на вашият дентален проблем или лечение.

Факторите, които влияят на преценката колко често трябва да си правите рентгенова снимка включват:

  • Възраст
  • Текущо състояние на устното здраве
  • Всякакви симптоми на заболявания в устната кухина
  • История на заболявания на венците (гингивити) или зъбен кариес

Ако сте нов пациент, вероятно ще бъдете подложени на зъбни рентгенови снимки, така че новият ви зъболекар да получи ясна картина за вашето зъбно здраве. Това е особено важно, ако нямате рентгенови снимки от предишния си зъболекар.

Децата може да се наложи да имат зъбни рентгенови снимки по-често от възрастните, защото може да се наложи зъболекарите да наблюдават растежа на техните постоянни зъби. Това е важно, защото може да помогне на зъболекаря да определи дали бебешките зъби трябва да бъдат извадени, за да се предотвратят усложнения, като например постоянни зъби, които растат зад бебешките.

Рискове от зъбни рентгенови снимки

Поради факта, че зъбните рентгенови лъчи включват радиация, изложените нива са толкова ниски, че се считат за безопасни за деца и възрастни. Ако вашият зъболекар използва цифрови рентгенови лъчи, вместо да ги развива на филм, рисковете от излъчване на радиация са още по-ниски.

Вашият зъболекар също ще постави оловна жилетка върху гърдите, корема и тазовата област, за да предотврати ненужното излъчване на радиацията на жизненоважните ви органи. Яката може да се използва в случай на състояния на щитовидната жлеза. Децата и жените в детеродна възраст също трябва да слагат оловната жилетка.

Бременността е изключение от правилото. Жените, които са бременни или вярват, че може да са бременни, трябва да избягват всички видове рентгенови лъчи. Кажете на своя зъболекар, ако мислите, че сте бременна, тъй като радиацията не се счита за безопасна за развитието на плода.

Подготовка за зъбна рентгенова снимка

Стоматологичните рентгенови лъчи не изискват специална подготовка. Единственото нещо, което ще трябва да направите, е да си измиете зъбите преди срещата със стоматолога . Това създава по-хигиенична среда за работа в устата ви. Рентгеновите лъчи обикновено се правят преди почистване.

В зъболекарския кабинет ще седнете на стол с оловна жилетка през гърдите и скута. Рентгеновата машина е разположена до главата ви, за да записва изображения на устата ви. Някои стоматологични практики имат отделно помещение за рентгенови снимки, докато други ги извършват в същия кабинет

Видове рентгенови снимки

Има няколко вида зъбни рентгенови лъчи, които записват леко различни гледки на вашата уста. Най-често срещаните са интраорални рентгенови лъчи, като:

  • Снимки на захапката. Тази техника включва захапване върху специален лист хартия, така че вашият зъболекар да види колко добре съвпадат коронките на зъбите ви. Това обикновено се използва за проверка на кухини между зъбите.
  • Оклузални. Този рентген се прави, когато челюстта ви е затворена, за да се види как се подреждат горните и долните ви зъби. Може да се видят също така анатомични отклонения с долната на устата или небцето.
  • Оклузален. Тази техника улавя всичките ви зъби с един кадър.
  • Панорамна. За този тип рентгенови снимки машината се върти около главата. Вашият зъболекар може да използва тази техника, за да провери вашите мъдреци, да планира имплантирани зъбни устройства или да изследва проблеми с челюстта.
  • Периапикална. Тази техника се фокусира върху два цялостни зъба от корен до корона.

Екстраоралните рентгенови лъчи могат да се използват, когато вашият стоматолог подозира, че може да има проблеми в области извън венците и зъбите, като челюстта.

Стоматологичен хигиенист ще ви преведе през всяка стъпка от рентгеновия процес. Те могат да излязат за кратко извън стаята, докато изображенията се правят. Ще бъдете инструктирани да стоите неподвижно, докато снимките се записват. Разделители (държачи на филми), ако се използват такива, ще бъдат преместени и коригирани в устата ви, за да се получат правилните изображения.

След зъбна рентгенография

Когато изображенията са готови – незабавно в случай на цифрови рентгенови снимки – вашият зъболекар ще ги прегледа и ще провери за аномалии. Ако зъбният хигиенист почиства зъбите ви, зъболекарят може да прегледа резултатите от рентгеновите снимки с вас след почистването. Изключение е, ако хигиенистът открие някакви значителни проблеми по време на рентгеновите снимки.

Ако вашият зъболекар открие проблеми, като кухини или кариес, то той ще обсъди възможностите за лечение с вас. Ако вашият зъболекар не намери проблеми, продължавайте с добрата поддръжка!

Прогнозата

Подобно на четкането и почистването с конец, правенето на редовни зъбни рентгенови снимки, е неразделна част от цялостното ви орално здраве.

Това, че проверявате зъбите си редовно, може да бъде облекчение, но това не означава, че не трябва да продължавате да получавате рентгенови снимки.

В зависимост от вашата възраст, здраве и застрахователно покритие, рентгеновите лъчи могат да се извършват на всеки една до две години. Не забравяйте да поемете ангажиментите си и да се срещнете със зъболекаря си по-рано, ако усетите болка или други промени в устата си.

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.
Меню