Още от началото на своето създаване Да Винчи Клиник е място, където освен за стоматологичното Ви здраве, екипите ни ще се погрижат и за Вашия добър, естетичен вид с фасети.

Сред обществото се забелязва тенденция на омраза, страх и неприязън към стоматологичната клиника и/или кабинет. Ние се стараем да опровергаем това впечатление и с труда си да преборим този мироглед у своите пациенти и сред обществото. Грижата за съзъбието и цялата устна кухина може да бъде един плавен, безболезнен и градивен процес, който да пречупи стандартната паника от необходимостта при влизане в стоматологичния кабинет.

Една от специалните грижи, които предлагаме на своите посетители е именно тази за тяхното високо самочувствие и естетичен вид. След преминаване на прегледи, отнасящи се до здравината на частите на съзъбието, настъпва основният детайл – естетиката. Освен с поставянето на висококачествени коронки, можем да се погрижим за Вашата усмивка и чрез т.нар. „фасети“.

Страхът, паниката, ужасът от посещението при стоматолог, са признак за липса на достатъчно информация – какво, защо и как ще се извършва, дали ще боли и каква е цената. Е, няма нищо страшно, особено в поставянето на фасетите.

Какво представляват фасетите?

Какво представляват фасетите?
Какво представляват фасетите?

Това е средство, което „коригира“ несъвършенствата по Вашите зъби. Фасетата е позната като „люспа“, поради тънкия си слой, който успява да възстанови или коригира видимата част на съответния зъб.

Всъщност, фасетите са ортопедични конструкции, целящи преди всичко външния вид на съзъбието. Те са частични коронки, които покриват малката, видимата част от зъбите. Характерно за фасетите, освен че се поставят по фронталните /видимите/ повърхности на зъбите е че е възможно да се поставят само върху горните шест и долните шест зъба.

Кога се поставят зъбни фасети?

Кога се поставят зъбни фасети?
Кога се поставят зъбни фасети?

Може би всеки човек, който забелязва несъвършенства по предната част на своята усмивка си задава въпрос как може да се погрижи за естетиката си. Информативен или дори контролен преглед обичайно е съпътствано със страх, но както вече стана ясно, целият екип на Да Винчи Клиник ще се постарае да се погрижи да опровергае това твърдение.

Зъбните коронки са начин за справяне не само с естетични проблеми, но и с по-сериозни проблеми в съзъбието. Фасетите имат една единствена роля – подобряване естетиката на съзъбието.

Поставянето на фасети е съпроводено с минимална обработка на зъба, която в повечето случаи не причинява абсолютно никакво неразположение и болка за пациента.

Изработването на фасетите е строга, козметична процедура и както вече изяснихме е от естетичен характер, но без наличие на реален функционален ефект. Фасетите се поставят за корекции на дефекти, които в повечето случаи са едва забележими или са минимални, без вреда на цялото съзъбие.

Най-често фасетите изчистват несъвършенства, отнасящи се до цвета на предните горни и долни зъби, в случаите когато избелване на естествените зъби е невъзможно или с недобър ефект. Формата на зъбите също е сред основните причини за необходимостта от поставянето на фасети. Минималната промяна във външния вид на зъба може да елиминира по-голямо разстояние между зъбите, познато още като диастема.

Изработка и същност на фасетите

 

Изработка и същност на фасетите
Как се изработват зъбните фасети

Прието е фасетите да се изработват единствено върху шестте предни горни и шестте долни зъба, а това са резците и кучешките зъби. Както споменахме те представляват тънък слой, наричан „люспа“, която е с дебелина едва 0.3 – 0.7 мм. Люспата се залепя по вестибуларната /видимата/ страна на зъба, която предварително е изпилена и подготвена по подходящ от съответния случай начин. Така залепена, фасетата коригира формата, цвета и положението на зъба.

В зависимост от материала, от който се изработват фасетите, те се разделят на два основни вида – композитни и керамични /познати още като порцеланови/.

 • Порцеланови фасети

   

Как изглеждат порцелановите фасети ?
От какъв материал се произвеждат порцелановите фасети

Този вид фасети е стандартен, при който върху вече подготвената част на зъба се поставя керамична люспа, която е специално изработена от зъботехника. Предимствата, които гарантират този вид фасети се коренят в устойчивостта на цвета през целия живот на фасетите, който е между 10 и 15 години.

Пътят на изработка на порцеланови фасети не е по-различен от изработката на порцеланови коронки, но има една единствена разлика – порцелановите фасети значително по-фини от порцелановите коронки.

Изборът на порцеланови фасети се счита за най-добър, точно поради тази причина и цената на фасети, изработени от керамика е драстично по-висока от тази на вторият вид фасети – композиционните.

 • Композиционните фасети

Те се изработват от материал, от който се изработват пломбите. В повечето случаи това е висок клас естетичен фотополимер. Основна положителна страна при избора на композиционни фасети е тяхната по-ниска цена. Недостатъците се крият в устойчивостта и живота, който е в продължение на не повече от 4 до 5 години. Друга важна характеристика за подобен тип фасети, която всички от Да Винчи Клиника ни е грижа да знаете е, че здравината на фотополимера е по-малка и предразполага към оцветяване с времето. Възможността за поправка не се изключва, като това отново води до своите рискове.

Композиционните фасети се изработват от зъботехника в стоматологичен кабинет и спестяват време на пациентите, защото само с едно посещение могат да бъдат поставени директно в устата, без да се свалят. Чрез поставянето на подобен тип, по-евтини фасети се постига много добра естетичност и е необходимо по-малко изпиляване на твърди зъбни тъкани.

При изработката на един от двата вида фасети първа стъпка е планирането и направата на восъчен прототип на бъдещите фасети. Чрез него пациента има възможност да бъде част от целия процес и да наблюдава какъв ще е ефектът от работата на зъботехника и как ще изглеждат фасетите още преди да бъдат поставени върху зъбите.

Вторият етап е съпроводен с изпиляването и цялостната подготовка на зъба за поставянето на фасетите. След като пациента е имал възможността да се запознае със същността на фасетите и приел тяхната безупречност, върху вече подготвените и изпилени зъби се взема отпечатък и последва изработването на временни фасети, докато постоянните бъдат напълно завършени и приведени във идеален за поставяне вид.

Третата основна част от поставянето на фасетите е обвързана пряко с премахването на временните фасети и залепянето на постоянните. Залепянето е другата основна и важна част от последният, ключов етап при поставянето на фасетите. За целта се използват специални лепила, които освен здравина, гарантират и висока естетичност. Използването на лепилата не е съпроводено с абсолютно никакъв риск от последващо разлепване или следи от лепене.

Фасети - Да Винчи Клиник

Възстановяването на предната част от съзъбието е освен въпрос на избор за пациента, но и въпрос на преценка от специалистите. Поради тази причина казусът „порцеланова коронка“ или „порцеланова фасета“ се влияе от редица фактори. Преди да изградите своя позиция и мнение е важно да имате предвид някои от следните важни особености:

 1. Фасетите се прилагат единствено при живи зъби. В случаите на еднодонтски лекувани зъби /с изваден нерв/ се изработват изцяло керамични коронки   Това е така поради две основни причини – Едно-лекуваните зъби са значително по-крехки, чупливи поради изпиляването на много от тъканите на зъба. Друга причина е, че те се преоцветяват след лечението си, но интензивността на преоцветяването е най-силна в областта около кореновия канал и намалява навън към емайла. Разглеждайки този случай, ако се изработи фасета зъбът допълнително отслабва при процеса на изпиляването, като освен отва не се постига добър естетичен вид. Това се дължи на факта, че от зъба е отстранен най-слабо преоцветеният слой – емайла. Намиращият се слой под него – дентин, който е по-силно преоцветен остава и прозира през тъканта на керамичната фасета;
 2. Фасетите се изработват единствено на здрави зъби, които нямат големи пломби и кариеси. При зъби, които не са кариесрезистентни  и имащи кариеси или пломби по-добрият избор е изработването на порцелановата коронка, с което се осигурява цялостна защита на зъба;
 3. При изграждане на вредни навици като бруксизъм и бруксомания, фасетите са абсолютно противопоказателни, защото те са много фини и рискът от счупване и отлепяне е огромен. В този случай единственото решение е изработването на керамични коронки, които са значително по-устойчиви;
 4. Подобно на състоянието при възникване на проблеми в захапката – фасети се изработват единствено при нормална захапка, когато горните зъби покриват долните. В случаите на ръбцова захапка /горните и долните резци се допират с режещите си ръбове/ или обратна захапка /долните зъби се намират пред горните/ се използват изцяло керамични коронки, с които освен естетиката се коригира и захапката и се довежда до нормална или близка до нормалната захапка.

Освен всичко изброено по-горе от голямо значение за вида на фасетите е начинът на тяхното поставяне. Директни и индиректни са видовете фасети според тяхното поставяне.

Фасети - Да Винчи Клиник

 • Директните фасети се наричат още бондинг. Процесът по тяхното поставяне е свързан с директно импортиране в устната кухина на пациента. Изработени са от втвърдена смола /фотополимер/. Характерно за тях е, че са по-евтини от порцелановите фасети и при по-добра грижа, издържат между 8 и 10 години. Основни недостатъци са възможността цветът да се промени с времето и да падне блясъкът постигнат чрез манипулации по полиране повърхността на фасетата.
 • Индиректните фасети са фасетите, които се изработват от зъботехник, след като се вземе отпечатък от изпилените и подготвени от стоматолога зъби на пациента. Фасетите се изработват предимно от порцелан, което предполага и тяхната по-голяма издръжливост в сравнение с директните фасети – над 15 години. Друго основно предимство на индиректните фасети е че при този вид интервенция, материалът не променя цвета си с времето, щади венците и може да се подбере цвят, който се слива с останалите зъби, за да няма разлика. Качеството, разбира се, има своята цена. Както вече посочихме по-горе порцелановите фасети са с няколко идеи по-скъпи от бондинга. Поставянето им изисква прецизност, затова избирайки този метод – избирате внимателно специалистите, които да фокусират цялото си внимание и умение върху вашето дентално здраве. Специалистите от Да Винчи Клиник отделят специален фокус на всеки конкретен случай и гарантират необходимата прецизност.

Качествено поставените фасети няма да се отлепят и няма да паднат.

С тях може всеки да се чувства свободен в консумацията на всякакъв тип храни и напитки. Разбира се, последващата внимателна грижа е от огромно значение за дълготрайността на поставените веднъж фасети.

Фасетите са най-щадящият метод в естетичната стоматология по отношение на изпиляването на твърди зъбни тъкани, но имат много стеснени показания за използване. Възможността им за поставяне само на здрави зъби, при които проблемите са само от козметично естество налага предварителна подготовка на зъбите и изчистването дори на минимални или потенциални проблеми. Решението за поставяне на фасети се взима след задълбочен анализ на възможността за изработка, ефектът който ще се постигне с тях и сигурността на пациента, че иска да го направи.

Във всички останали случаи, в които зъбите са напълно здрави или с фасетите не би могъл да се постигне достатъчен ефект се прилага изцяло поставяне, а именно чрез керамичните коронки. Техният основен недостатък в сравнение с фасетите е изпиляването на по-голямо количество твърди зъбни тъкани, но гарантират по-голяма здравина, устойчивост и естетика.

Важна информация при поставянето на фасети

Фасети - Да Винчи Клиник

Преди да пристъпите към идеята за поставянето на фасети е важно да знаете, че е от  значение цялостното състояние на Вашето съзъбие.

 • Голяма част от хората се притесняват, че поставяйки фасети ще се простят с нормалния си начин на хранене, ще изпитват постоянен дискомфорт и страх от отлепяне на финия слой фасета. Всичко това не е вярно. Предните зъби с фасети продължават да изпълняват същата функция и със същите крайни резултати, както и преди това.
 • За да издържат по-дълго и да са в добър външен вид, фасетите изискват поддържане на добра устна хигиена – подходяща четка за зъби, конци и антибактериална  вода за устна кухина.
 • Доверявайки се на специалистите ни в Дентална клиника Да Винчи Клиник зъбите с поставени върху тях фасети няма да се различават от естествените.
 • Времето, необходимо за изработката на порцеланови фасети е различно в различните зъботехнически лаборатории, но приблизителният срок е 20 дни.
 • Грешно е да се счита, че фасетите увреждат зъбите и ускоряват появата на кариеси. Всичко това зависи разбира се, от правилната и добра грижа за цялата устна кухина.
 • Фасетите не могат да бъдат поставяни върху коронки или при липса на истински зъби.

Целият екип на Да Винчи Клиник се старае да предоставя най-важната и селектирана информация, от която се нуждаете. В случай че е необходимо да разясним допълнителни детайли по конкретен Ваш въпрос, не се колебайте да се свържете с нас. От изключителна важност е да сте смели в решенията си, пряко обвързани с денталното Ви здраве, което освен добро усещане, ще Ви донесе и безупречен естетичен вид. Усмивката, самочувствието, увереността и здравето Ви са наша основна мисия.

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.
Меню