Зъбен камък – почистване и защо е важно и как се извършва?

Зъбният камък – този упорит и често невидим враг на вашата усмивка. Всеки пациент, който идва в Да Винчи Клиник, е наясно с важността на редовното му почистване. Но какво представлява той и защо трябва да бъде премахван редовно?

Какво представлява зъбния камък?

Зъбният камък се формира, когато зъбната плака – микроорганизми, които се натрупват по повърхността на зъбите, се минерализира. Този твърд наслаг е по-труден за премахване от обикновената плака и може да доведе до различни устни проблеми, включително възпаления на венците и кариес.

Как се образува зъбният камък?

Зъбният камък, известен и като дентален калцификат, представлява твърда, крехка наслоенка, която се формира върху зъбите. Но как точно се образува този камък и какви са фазите на неговото развитие?

 • Зъбна плака: Всеки ден в устата ни се формира т.нар. биофилм или зъбна плака. Тя е лепкава, бяла консистенция от бактерии и слюнчени протеини, която обгръща зъбите ни. Тези бактерии са отговорни за разлагането на хранителните вещества и произвеждането на киселини.
 • Минерализация: Ако зъбната плака не се премахва редовно, киселините, които се произвеждат от бактериите, почват да деминерализират зъбния емайл. С времето, солите на калция и фосфат в слюнката се комбинират с плаката, водещи до процес на минерализация. Този процес превръща плаката в твърда, каменна образувания – зъбен камък.
 • Нарастване: Веднъж образуваният, зъбният камък става основа за образуване на нова плака. Това ускорява процеса на натрупване и образуване на още камък.

Зъбният камък се образува от непочистената зъбна плака, която се минерализира с помощта на минералите в слюнката. Процесът е постепенен и може да бъде предотвратяван чрез редовна орална хигиена, включително често четкане и почистване с конец.

До какво може да доведе зъбния камък?

Зъбният камък може да изглежда като просто естетичен проблем, но той е свързан с редица устни и зъбни заболявания. Неговото навременно премахване е от съществено значение, за да се предотвратят по-сериозни последствия за здравето на устата. Ето кои са потенциалните проблеми, причинени от зъбния камък:

 1.  Зъбен кариес: Натрупването на зъбен камък улеснява задържането и размножаването на бактерии, които произвеждат киселини. Тези киселини могат да атакуват зъбния емайл, водейки до образуване на кариес.
 2. Заболявания на венците: Зъбният камък, натрупан върху венците, може да предизвика възпаление, известно като гингивит. Ако не се лекува, това възпаление може да прогресира към пародонтит, заболяване, при което структурите, поддържащи зъбите (кост и венци), се разрушават.
 3.  Лош дъх: Зъбният камък и натрупваните бактерии в устата често са причина за неприятен устен мирис или халитоза.
 4. Естетични проблеми: Зъбният камък може да има жълт или кафяв цвят и често се образува между зъбите или върху вътрешната страна на предните зъби, което може да наруши естетиката на усмивката.
 5. Затруднено четкане: Твърдият камък може да направи четкането и използването на зъбен конец по-трудни, като така се създава предпоставка за по-бързо образуване на нов камък.

Зъбният камък не е просто козметичен проблем. Той може да бъде причина за редица зъбни и устни проблеми, които могат да се избегнат с правилна и редовна устна хигиена и редовни стоматологични прегледи. Не подценявайте значението на професионалното почистване на зъбен камък, за да запазите здравата си усмивка дълги години напред.

 

почистване на зъбен камък
почистване на зъбен камък

Как се отстранява зъбния камък?

Отстраняването на зъбния камък е ключова част от профилактиката и поддържането на здравето на устата. Въпреки че домашните методи и редовната устна хигиена са важни, само професионално почистване може да премахне твърдо прикрепения зъбен камък. Ето как става това:

1. Професионално чистене: Това често се нарича „скейлинг“ и представлява метод, при който стоматолог използва специализирани инструменти за физическо премахване на камъка от зъбите и венците. Процедурата може да включва ръчни инструменти или ултразвукови уреди, които „разбиват“ камъка.

2. Полиране: След като камъкът е премахнат, зъбите се полират с фина паста. Това помага за гладкостта на повърхността на зъбите, като така се затруднява новото образуване на плака и камък.

3. Флуоридация: В зависимост от индивидуалните нужди, може да бъде направена профилактика с флуор, която помага за укрепване на зъбния емайл и предотвратяване на кариес.

4. Лазерно почистване: В някои случаи може да се използва лазер за отстраняване на зъбния камък, особено при по-напреднали стадии на заболявания на венците.

Съвети след процедурата: След професионално почистване на зъбния камък е възможно да усетите лека чувствителност или дискомфорт в устата, който обикновено изчезва бързо. За да поддържате резултатите от процедурата и да предотвратите ново образуване на зъбен камък, е важно да спазвате добри устни хигиенни навици вкъщи.

Отстраняването на зъбния камък е от съществено значение за здравето на устата и предотвратяването на болести на венците и зъбите.

Професионалните стоматологични прегледи и почиствания трябва да се извършват редовно, за да се гарантира най-добрата грижа за вашите зъби.

зъбен камък
зъбен камък

Боли ли процедурата по почистване на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък е рутинна стоматологична процедура, и много пациенти я изпитват като леко некомфортна, но не и болезнена. Отговорът на този въпрос може да варира в зависимост от чувствителността на всяка личност и степента на натрупване на камък. Ето някои ключови моменти, които трябва да имате предвид:

 1. Чувствителност: Хората с по-голяма чувствителност по венците или зъбите могат да усетят леко дискомфорт по време на процедурата. Това обаче обикновено е преходно и изчезва веднага след приключването на чистенето.
 2. Съвременни методи: С използването на съвременни техники и инструменти, много стоматолози могат да минимизират дискомфорта по време на чистене. Например, ултразвуковите уреди за скейлинг могат да премахнат камъка по-бързо и ефективно, като се намали неудобството.
 3. Локална анестезия: В случай, че пациентът е особено напрегнат или има повишена чувствителност, може да се приложи локална анестезия, за да се облекчи всякакъв дискомфорт.
 4. След процедурата: Някои хора могат да изпитват лека чувствителност или натрупване след процедурата, особено ако е имало обширно наличие на камък. Това обикновено е временно и изчезва за няколко дни.

Съвети: Ако сте притеснени от евентуалния дискомфорт по време на процедурата, обсъдете го предварително със своя стоматолог. Той или тя могат да ви предоставят информация за това какво да очаквате и как да минимизирате всякакво напрежение.

Почистването на зъбен камък е важна част от поддържането на здравословната устна хигиена. Въпреки че може да има някакъв дискомфорт, той е обикновено минимален и временен, а ползите от процедурата значително превъзхождат краткосрочното неудобство.

 

Наистина ли почистването на зъбен камък води до по-бързото му натрупване?

Един от митовете, свързани с устната хигиена, е твърдението, че след като зъбният камък бъде професионално премахнат, той се натрупва още по-бързо. Нека разгледаме дали това твърдение се основава на научни факти или е просто грешно разбирателство.

 1. Процесът на образуване: Зъбният камък се формира от минерализацията на зъбната плака, която не е била редовно и ефективно премахвана. Този процес може да започне за само 24-48 часа след образуването на плаката.
 2. Почистването на камъка: Целта на професионалното почистване на зъбен камък е не само да премахне настоящите нарушения, но и да създаде гладка повърхност на зъбите, което да затрудни натрупването на нова плака и следователно и на камък.
 3. Грешното впечатление: Някои хора могат да получат впечатлението, че камъкът се натрупва по-бързо след процедурата, защото веднага след почистване зъбите са изключително гладки и чисти. Всяка нова формация на плака или камък след това се усеща по-забележимо.
 4. Редовната устна хигиена: Важно е да се подчертае, че редовната и правилна устна хигиена след процедурата е ключов фактор. Ако след професионалното чистене пациентът не поддържа добра устна хигиена, е възможно плаката да се натрупва бързо, което в крайна сметка води до нов камък.

Митът, че почистването на зъбен камък ускорява неговото натрупване, не е подкрепен от научни доказателства. На практика редовното и правилно почистване на камъка предотвратява неговото повторно образуване. За най-добри резултати е важно пациентите да поддържат добра устна хигиена и да посещават своя стоматолог редовно.

Мога ли да почистя зъбния си камък у дома с подръчни средства?

Идеята да се почиства зъбният камък у дома със собствени средства може да звучи привлекателно, особено ако искате да спестите време или пари. Обаче важно е да разгледаме рисковете и реалните възможности:

 1. Зъбният камък и неговата структура: Зъбният камък е здраво прикрепен към зъбния емайл и често е труден за премахване дори с професионални инструменти. Проблемът е, че ако опитате сами да премахнете камъка с неадекватни инструменти, може да повредите емайла или дори да причините травми на венците.
 2. Подръчни инструменти: Използването на неподходящи инструменти или методи може да доведе до скъсвания, наранявания или други увреждания в устната кухина. Също така, има риск от инфекции, ако инструментите не са стерилни.
 3. Непълно премахване: Дори и ако успеете да премахнете част от видимия зъбен камък, е възможно голяма част от него да остане под венците или между зъбите, където е трудно достъпен.
 4. Продукти и рецепти от интернет: В мрежата има множество „домашни“ рецепти и съвети за премахване на зъбен камък. Въпреки това много от тях не са доказани и могат дори да бъдат вредни.
 5. Профилактика: Докато не може да премахнете самостоятелно вече образувания зъбен камък, можете да предотвратите натрупването му с редовна устна хигиена, включително често четкане, използване на зъбен конец и устни изплаквания.

Почистването на зъбен камък е процедура, която най-добре се извършва от професионалист.

Опитите да се премахне камъка у дома могат да бъдат рисковани и често неефективни. За да запазите своята устна хигиена на оптимално ниво, е препоръчително да посещавате своя стоматолог редовно.

 

Премахване на зъбен камък преди и след
Премахване на зъбен камък преди и след

Защо е важно редовното почистване на зъбен камък?

1. Предотвратява заболявания на венците:

Натрупваният зъбен камък може да предизвика пародонтит.

2. Естетичен аспект:

Зъбният камък често има жълт или кафяв цвят, което прави усмивката по-малко привлекателна.

3. Предотвратява заболявания като кариес:

Зъбният камък предоставя „скрити“ зони, в които бактерии могат да причинят увреждане на зъбния емайл.

Как се извършва процедурата в Да Винчи Клиник?

В нашата клиника използваме съвременни методи за почистване на зъбен камък, включително ултразвукова техника и професионално почистване с прах. Тези методи позволяват не само ефективно премахване на камъка, но и минимално дискомфорт за пациента.

Редовното почистване на зъбен камък е ключово за поддържането на здрава усмивка. В дентална клиника Да Винчи Клиник се грижим за вашите зъби с професионализъм и внимание към детайла. За да запазите усмивката си свежа и здрава, запазете своя час за професионално почистване на зъбен камък у нас!

Запази безплатен преглед