Зъбни брекети – какво представляват ?

Брекетите са традиционният тип фиксиран ортодонтски апарат, състоящ се от най-често метални скоби, специални телени дъги и ластици. С тях се изправят зъбите, подобрява се усмивката и се постига функционална захапка.

зъбни брекети

Какъв проблем разрешават?

Проблемите, които решават зъбните брекети, са неправилно подредени или криви зъби, струпване на зъби, вследствие на недостатъчно място, относително големи пространства или празнини между тях. Брекетите също така решават и пародонтални проблеми, като чрез подребата на зъбите се подобрява почистването им и се повлиява възпалението на венците, предизвикано от плаката.

Как работят зъбните брекети?

Ортодонтът прилепва брекетите върху зъбите и след това поставя специална тип тел през всяка скоба. С течение на времето напрежението в телта премества зъбите в правилното положение. Съществуват различни видове дъги, които се сменят през определен период от ортодонта. Докато зъбите се движат, телта се регулира или „затяга“ по време на следващите посещения, за да се поддържа постоянен натиск

Късно ли е да си сложа зъбни брекети?

Никога не е късно да имате брекети и да постигнете мечтата си за идеална усмивка. След 16 годишна възраст пациентите са ортодонтски възрастни, т.е. лечението е въз основа на движение на зъбите в поддържащата кост, а не се постига ортопедичен ефект (стимулиране на растежа на челюстите) както е при децата. Обръщайте внимание на хигиената при носене на брекети

Колко време отнема лечението при възрастен ( или колко време се носят зъбни брекети )?

Лечението при възрастен трае година или две години и половина. Състои се от две фази:

 • Същинска или активна фаза – започва след поставянето на брекетите и завършва със свалянето им. Това е периодът, през който зъбите се движат.
 • Ретенционна фаза – след свалянето на брекетите се цели запазване на постигнатите резултати чрез използване на ритейнъри. Съществуват два вида ритейнъри – фиксирани и снемаеми. Първият тип се залепя върху задните части на предните зъби. А вторите се носят нощно време, за период не по-малък от активната фаза.

Колко струва лечението?

При нас можете да започнете лечението незабавно с удобни месечни вноски на разсрочено плащане без оскъпяване.

Как започва всичко?

След прегледа се снемат отпечатъци за анализ и план на лечението. Назначават се допълнителни изследвания като панорамна и/или профилна рентгенова снимка.

След като е събрана и анализирана цялата информация, се пристъпва към обсъждане на плана и започване на лечението.

Видове зъбни брекети:

 • Металните брекети са най-често срещаните това е сигурен и ценово ефективен вариянт.

 • Бели брекети (композитни или керамични) – Това са естетичният вид брекети. Препоръчват се при пациенти с дълбока захапка, при които режещите ръбове на горните зъби опират в композитните брекети и се избягва по-голямото изтриване на емайла, каквато ситуация би се наблюдавала при използване на метален тип брекети. Предимство на керамичните брекети е, че са устойчиви на оцветявания.

 • Сапфирени брекети – подходящи са за пациенти с високи естетични изисквания. Недостатък на сапфирените брекети е, че се чупят по-лесно.

 • Бързи брекети – това са брекети, които могат да постигнат желаната усмивка за кратък период. Това е система от уникално проектирани малки брекети с лека сила, предназначени да изправят зъбите по бърз, безопасен и лесен начин, като осигуряват незабавно движение на корена от началото на терапията.

 • Алайнерине са естетични прозрачни шини. Отличен избор са за пациенти, които не харесват стандартните брекети или се затрудняват с почистването им. В зависимост от търсения ефект броят на шините е различен. Носят се най-малко 23 часа в денонощие като се сменят на всяка седмица.

Метални брекети
Сапфирени брекети
Алайнери - прозрачни шини

Как ще се почувствам след лечението със зъбни брекети?

Ползите след лечение с брекети са много. След като постигнем мечтаната от вас усмивка, вие неминуемо ще подобрите и самочувствието си.

зъбни брекети ползи

Какво става, ако отлагам лечението си с зъбни брекети ?

Ако не се предприеме навременно лечение, биха могли да се задълбочат наличните проблеми. При недобро почистване, поради затруднен достъп, освен появата и развитието  на кариеси, се възпаляват венците и при по нататъшното усложнение от ситуацията се развива възпаление и на целия зъбодържащ апарат, при което се появява подвижност на зъбите с последваща загуба.

Зъбни брекети: Основни характеристики и функции

Зъбните брекети са ортодонтски устройства, използвани за корекция на изкривени, неправилно подредени или претъпкани зъби. Те също така помагат при корекция на неправилна захапка, като например отворена, кръстосана или назъбена захапка.

Какво представляват брекетите ?

Брекетите са малки метални, керамични или пластмасови образувания, които се залепват върху външната или вътрешната страна на зъбите.  Дъгите (или телчета) преминават през брекетите и се използват за прилагане на нежен, но постоянен натиск върху зъбите, за да ги премести в желаната позиция. Лигатурни гумички или други механизми държат дъгите към брекетите.

Как работят брекетите ?

Когато се прилага натиск към зъбите чрез брекетите и дъгите, костта около зъбния корен реагира, което позволява на зъба да се премества. Този процес е внимателно контролиран и изпълняван под наблюдението на ортодонт, за да се гарантира, че зъбите се преместват в правилната позиция без да се причинява щета.

Видове брекети:

Метални брекети: Най-традиционният вид, изработени от висококачествен метал.

Металните брекети са най-традиционният и широко използван вид ортодонтско устройство. Ето някои подробности и особености, свързани с тях:

 • Материал: Повечето метални брекети са изработени от неръждаема стомана, поради изключителната й здравина и устойчивост на корозия. Някои модели могат да включват и други сплави или злато.
 • Външен вид: Макар да са по-забележими от керамичните или прозрачните брекети, съвременните метални брекети са станали по-малки и по-комфортни през годините. Някои пациенти предпочитат да добавят цветни гумички към своите метални брекети, за да ги персонализират, особено младите хора.
 • Ефективност: Металните брекети са изключително ефективни и обикновено предлагат по-бързи резултати в сравнение с другите видове брекети, тъй като осигуряват по-добър контрол върху движението на зъбите.
 • Поддръжка: Макар да са здрави, металните брекети изискват внимателна устна хигиена. Зъбните налети и бактерии могат лесно да се натрупат около брекетите, затова редовното четкане и използване на междузъбни четки или специални конци е от съществено значение.
 • Цена: Въпреки че цената може да варира в зависимост от региона и клиниката, металните брекети обикновено са по-евтини в сравнение с керамичните или прозрачните ленти.
 • Подходящи за: Металните брекети са подходящи за почти всички видове ортодонтски проблеми. Те са особено препоръчителни за по-комплексни случаи, където е необходима повишена точност и контрол.

Макар металните брекети да не са най-естетичният избор, те са изключително надеждни и ефективни. С правилната грижа и поддръжка, те предоставят бързи и дълготрайни резултати в ортодонтското лечение.

Керамични брекети: С почти същите функции като металните, но са с цвета на зъбите, което ги прави по-ненатрапчиви.

Керамичните брекети представляват по-модерен и естетичен подход към ортодонтското лечение. Ето някои от ключовите им характеристики и особености:

 • Материал: Както подсказва името им, тези брекети са изработени от керамика. Този материал е избран поради неговата съвместимост с цвета на зъбите и устойчивост на избелване, което ги прави по-ненатрапчиви от металните брекети.
 • Външен вид: Основната предимственост на керамичните брекети е тяхната естетика. Те са проектирани да съвпадат с цвета на зъбите или да са напълно прозрачни, което ги прави по-трудни за забелязване на разстояние.
 • Ефективност: Макар да предлагат същата функционалност като металните брекети, керамичните брекети може да са по-крехки и изискват допълнителна грижа. Въпреки това, те са достатъчно здрави за повечето корекции на зъбите.
 • Поддръжка: Белите или прозрачните лигатурни гумички, които държат арката към брекетите, могат да пожълтее или да оцветят от храна или напитки. Поради тази причина, пациентите трябва да бъдат особено внимателни с хигиената на устната кухина и с избора на храни и напитки.
 • Цена: Обикновено керамичните брекети са по-скъпи от металните поради сложността на материалите и производствения процес.
 • Подходящи за: Керамичните брекети са идеални за тези, които искат по-дискретен ортодонтски третирамент, но все пак имат нужда от функционалността на традиционните брекети. Те са чест избор на възрастни пациенти, които работят на публични места или са изложени на постоянен социален контакт.

Керамичните брекети предлагат ефективно ортодонтско решение, което комбинира функционалност с естетика. Те са отличен избор за тези, които искат да коригират своите зъби, като едновременно с това запазят ненатрапчив външен вид.

Лингвални брекети: Поставят се на вътрешната страна на зъбите и са невидими при усмивка.

Лингвалните брекети представляват уникален и изцяло дискретен подход към ортодонтското лечение, като се поставят на вътрешната страна на зъбите. Давайте да разгледаме по-задълбочено характеристиките и особеностите на този вид брекети:

 • Положение: Главната особеност на лингвалните брекети е тяхното местоположение – те се закрепват на лингвалната (или вътрешната) страна на зъбите, което ги прави практически невидими, когато говорите или се усмихвате.
 • Материал: Също като традиционните метални брекети, лингвалните обикновено са изработени от неръждаема стомана, но са специално формирани, за да се прилепят добре към вътрешната част на вашия зъб.
 • Ефективност: Лингвалните брекети предоставят същата корекционна способност като традиционните брекети, но изискват ортодонти с конкретен опит, тъй като техниката за работа с тях е специфична.
 • Поддръжка: Поради уникалното им положение, грижите за устната хигиена може да бъде по-трудоемка. Четкането, използването на конец и други стандартни процедури изискват повече внимание и време.
 • Цена: Лингвалните брекети често са по-скъпи в сравнение с другите видове брекети, тъй като те изискват специализирана обработка, индивидуално проектиране за всяка уникална устна кухина и специално обучение на ортодонтите.
 • Подходящи за: Лингвалните брекети са идеални за хора, които искат абсолютна дискреция по време на своето ортодонтско лечение, като например възрастни професионалисти, изпълнителни артисти или спортисти.

Лингвалните брекети предлагат най-високото ниво на дискреция при ортодонтските корекции. Въпреки че изискват специална грижа и често са по-скъпи, те са отличен избор за тези, които не искат да правят компромис между ефективност и естетика.

Кога е необходимо лечение със зъбни брекети ?

Лечението със зъбни брекети се препоръчва в множество случаи, за да се коригират различни проблеми с изправянето на зъбите и съотношението между челюстите. Ето някои от основните причини, поради които може да бъде необходимо лечение с брекети:

 1. Струпване: Това е един от най-често срещаните проблеми и се отнася до недостиг на пространство в устата, поради което зъбите се нареждат неправилно или се натрупват един върху друг.
 2. Разреденост: Обратното на струпване– има твърде много пространство между зъбите, което може да доведе до разредени зъби.
 3. Предварителни контакти: Горните и долните зъби не се допират ефективно при затваряне на устата, което може да засегне дъвкателната функция.
 4. Продължително дишане през устата: Неправилно дишане може да доведе до промени в растежа и формата на челюстта.
 5. Кръстосан захапка: Това е когато един или повече горни зъби затварят зад долните зъби, което може да доведе до проблеми с дъвченето и износването на зъбите.
 6. Проекция: Горните зъби са прекалено напред в сравнение с долните зъби или обратното, което може да доведе до проблеми при говоренето и дъвченето.
 7. Отклонена челюст: Ако челюстта е разместена от центъра, това може да причини асиметрия на лицето и други функционални проблеми.
 8. Травми или загуба на зъби: Преждевременната загуба или нараняване на зъб може да доведе до промяна в позицията на съседните зъби или до други структурни промени в устната кухина.

Е важно да се отбележи, че дори и при наличието на един или повече от тези проблеми, не винаги е задължително носенето на брекети. Ортодонтът ще направи детайлен анализ и ще препоръча най-подходящото лечение за конкретния пациент. По-ранната интервенция обаче често помага за по-ефективно и краткотрайно лечение.

Как се поставят зъбни брекети ?

Поставянето на зъбни брекети е процедура, която протича в няколко етапа. Целта е гарантиране на максимална комфортност и ефикасност на лечението. Ето как протича процесът:

 1.  Почистване и приготовление: Преди всичко, денталният лекар или асистентът почиства зъбите добре. Това обикновено се извършва с професионално почистване, за да се премахнат всички забележими налепи и за да се гарантира че повърхността на зъбите е идеално чиста.
 2. Прилагане на етсиращ гел: След като зъбите са добре почистени, върху тях се нанася специален етсиращ гел. Той помага за увеличаване на адхезията (прилепването) на брекета към зъба. След няколко минути гелът се измива.
 3. Поставяне на брекетите: Върху всеки зъб се нанася специален дентален лепило, след което самият брекет се поставя върху зъба на определено място. Лекарят използва специална светлина, която „закалва“ лепилото и фиксира брекета на място.
 4. Поставяне на дъгата: След като всички брекети са закрепени към зъбите, се поставя специална дъга. Тя е изработена от метал или друг материал и се носи през брекетите. С помощта на малки еластични ленти (или метални клипсове в някои модели на брекети), дъгата се фиксира към всяка брекета.
 5. Инструкции за грижа: След като всички компоненти са на място, ортодонтът дава инструкции за поддържане на хигиената и грижа за брекетите. Това включва информация за правилно четкане, използване на конец, избягване на определени храни и др.
 6. Последващи посещения: След поставянето на брекетите, пациентът трябва редовно да посещава ортодонта за прегледи и корекции. По време на тези визити, ортодонтът регулира напрежението на дъгата, за да управлява движението на зъбите към желаната позиция.

Поставянето на зъбни брекети е внимателен процес, който изисква професионални умения и опит. Въпреки че процедурата може да звучи сложна, тя е бърза и сравнително безболезнена за пациентите.

Болезнена ли е процедурата по поставяне на брекети?

Много хора се притесняват или имат опасения относно болката при поставяне на зъбни брекети. Нека разгледаме този процес и какво можете да очаквате.

Поставянето на брекетите: Самата процедура по поставяне на брекетите обикновено не е болезнена. Зъбите се почистват и дезинфекцират, след което брекетите се закрепват към тях с помощта на специално лепило. Няма проникване или рязане по време на процедурата, така че физическата болка е минимална или отсутствующа.

След процедурата: След като брекетите вече са поставени, е възможно да усетите дискомфорт или напрежение в района на зъбите и устната кухина. Това чувство е резултат от промените в позицията на зъбите, към които те започват да се приспособяват. За някои хора дискомфортът може да бъде по-силен през първите няколко дни, докато за други – по-лек.

Съвети за облекчаване на дискомфорта: Ако усещате дискомфорт след поставяне на брекетите, има няколко начина да облекчите симптомите:

 • Прием на безрецептурни обезболяващи: Медикаменти като ибупрофен или парацетамол могат да помогнат при болка или чувство на напрежение.
 • Използване на восък: Ако брекетите дразнят вътрешната част на устните или бузите, можете да използвате специален ортодонтичен восък, за да ги покриете.
 • Избягвайте твърда и захапваща храна през първите дни: Това ще намали риска от допълнителна болка или дискомфорт.

В заключение, въпреки че поставянето на брекети не е болезнено, следващите няколко дни може да са малко неудобни за някои пациенти. Обаче този дискомфорт бързо отминава, а резултатите от лечението със зъбни брекети са дългосрочни и благоприятни за вашата усмивка и самочувствие.

Грижа за зъбни брекети в домашни условия

Носенето на зъбни брекети изисква специална грижа, за да се запази добра устна хигиена и да се предпазят брекетите от повреда. Ето няколко основни насоки, които ще ви помогнат да се грижите правилно за тях у дома:

 1. Правилно четкане: Четкането на зъбите е особено важно, когато носите брекети. Препоръчително е да четкате зъбите си след всяко хранене. Използвайте мека четка за зъби и четкайте внимателно около всеки брекет, като обхващате както горната, така и долната част на брекета.
 2. Използване на конец: Брекетите могат да затрудняват достъпа на стандартния конец между зъбите. За тази цел са разработени специални ортодонтични конци, както и малки инструменти, които улесняват нишкането между брекетите и зъбите.
 3. Избягвайте твърди и лепкави храни: Храни като орехи, ябълки (ако не са нарязани на тънки парчета), карамели и др. могат да повредят или разхлабят брекетите. Такива продукти е добре да се избягват.
 4. Пазете се от сладките: Прекомерният прием на захар може да доведе до образуване на кариес по-бързо, особено когато носите брекети. Ограничавайте количеството сладки и пиенето на газирани напитки.
 5. Посещавайте зъболекаря: Дори и да се грижите внимателно за брекетите си у дома, редовните прегледи при ортодонта са от съществено значение.
 6. Използвайте устна вода: Устните води, които предотвратяват образуването на плака, могат да бъдат полезни при поддържане на устната хигиена при носене на брекети.
 7. Пазете се при спорт: Ако играете контактни спортове, препоръчително е да използвате предпазни устни протектори, за да предпазите брекетите и устната си кухина от наранявания.

С правилна и последователна грижа, вашите брекети ще функционират оптимално, а рисковете от повреди или проблеми с устната хигиена ще бъдат сведени до минимум. Не забравяйте, че качествената грижа за зъбните брекети допринася за по-бързи и по-добри резултати от ортодонтското лечение!

Периодични прегледи след поставяне на брекети.

След като ви бъдат поставени зъбни брекети, редовните прегледи при ортодонта стават важна част от процеса на ортодонтско лечение. Тези прегледи са необходими, за да се гарантира правилният ход и ефикасността на лечението. Ето какво трябва да знаете:

 1. Честота на прегледите: Обикновено пациентите трябва да посещават своя ортодонт на всеки 4-6 седмици. Разбира се, индивидуалните нужди могат да варират, така че лекарят може да препоръча различна честота в зависимост от конкретния случай.
 2. Корекции на арките: Един от основните задачи по време на прегледите е коригиране на арките. Това означава, че ще се променя налягането, което брекетите оказват върху зъбите, за да се ускори или насочи движението им.
 3. Проверка за повреди: Ортодонтът ще провери дали всички брекети са здрави и добре закрепени. Ако има повреден брекет или арка, той ще бъде поправен или заменен.
 4. Оценка на напредъка: Прегледите дават възможност на ортодонта да оцени напредъка на лечението и да решава дали са необходими допълнителни корекции или промени в плана.
 5. Поддръжка и грижа: Вашето сътрудничество е ключово за успеха на лечението. По време на прегледите, ортодонтът може да ви даде насоки или съвети относно поддръжката и грижата за брекетите, както и за устната хигиена.
 6. Обсъждане на всякакви проблеми: Ако имате опасения или изпитвате дискомфорт, прегледите са идеалното време да ги споделите със своя ортодонт.
 7. Планиране на следващите стъпки: След като лечението приключи, последващите прегледи могат да включват планиране за поставяне на ретенционни уреди или други процедури, за да се запази постигнатия резултат.

В заключение, редовните прегледи при ортодонта след поставяне на зъбни брекети са критични за успешния и ефикасен протичане на лечението. Те осигуряват, че вашите зъби се движат в правилната посока и че всички компоненти на брекетната система функционират както трябва.

Кога идва време да свалим зъбните брекети?

След месеци, а понякога и години, на постоянно носене на зъбни брекети, всеки пациент очаква с нетърпение момента, в който ще може да се наслади на равна и прекрасна усмивка. Но кога точно настъпва време брекетите да бъдат свалени? Нека разгледаме някои от основните критерии и сигнали.

 1. Постигнати са целите на лечението: Основният критерий за сваляне на брекетите е, разбира се, постигането на желаните резултати. Това може да означава изправени зъби, корекция на захапка или други специфични промени, според индивидуалния план за лечение.
 2. Потвърждение от ортодонта: Свалянето на брекетите винаги трябва да бъде одобрено от вашето ортодонтско лице. Той/тя ще направи преценка на напредъка и ще реши дали е настъпил правилният момент.
 3. Рентгенови снимки: В някои случаи, преди свалянето на брекетите може да се изисква рентгенова снимка на челюстта и зъбите, за да се осигури, че всички промени под дъсите също са на място.
 4. Стабилност на резултатите: Преди да бъдат свалени брекетите, е важно зъбите да покажат стабилност в новите си позиции. Това намалява риска от бързо връщане на старата форма след свалянето на брекетите.
 5. Грижа и поддържане: Ако пациентът не се е грижил добре за брекетите или за устната си хигиена през времето на лечение, може да се наложи по-дълъг период на носене на брекетите, за да се постигнат желаните резултати.
 6. Последваща ретенция: След свалянето на брекетите, често е необходимо носенето на ретенционни уреди, за да се запазят постигнатите резултати.

В заключение, докато всеки пациент с нетърпение очаква свалянето на брекетите, е важно този момент да бъде планиран и осъществен в съответствие с медицинските и ортодонтски принципи, за да се гарантира дълготрайността на постигнатите резултати.

Обичайният срок за носене на зъбни брекети

Периодът на носене на зъбни брекети може да варира значително в зависимост от конкретния случай, целите на лечението и метода, който се използва. Обаче, има някои общи насоки, които можем да разгледаме:

 1. Леко до умерено неправилно разположение на зъбите: Пациентите, които имат леки до умерени ортодонтски проблеми, често носят брекети между 12 и 24 месеца.
 2. Сериозни ортодонтски проблеми: За пациенти със сериозни проблеми, като значително неправилно разположение на зъбите, грешен захап или структурни аномалии на челюстта, може да се изисква носене на брекети за 2 до 3 години или дори повече.
 3. Тип на брекетите: Някои модерни методи за ортодонтско лечение, като например системата за брекети за 120 дни, обещават по-бързи резултати, макар и те често да са подходящи за определени видове корекции.
 4. Сътрудничество на пациента: Ефективността на лечението може значително да се ускори, ако пациентът следва всички указания на ортодонта, включително редовно посещение на контролите, носене на допълнителни устройства като ластици, а също така и добра устна хигиена.
 5. Възраст: Младите хора често имат по-бърз напредък в ортодонтското лечение поради факта, че челюстната кост е още в развитие и зъбите се движат по-лесно. Въпреки това, все повече възрастни хора решават да преминат през ортодонтско лечение и постигат отлични резултати, макар и често с необходимост от по-продължително лечение.
 6. Индивидуални разлики: Всеки човек е уникален и движението на зъбите може да варира в зависимост от множество фактори, включително генетика, плътността на костта и общото здравословно състояние.

В заключение, докато има общи насоки относно времето за носене на брекети, най-добре е да се консултирате със своя ортодонт за точна оценка на вашия индивидуален план за лечение.

На каква възраст могат да се поставят зъбните брекети?

Зъбните брекети могат да бъдат поставени на различни етапи от живота на човек, но определените възрастови интервали често се свързват с определени предимства и недостатъци. Нека разгледаме различните възрастови групи:

Деца и юноши (около 7-14 години):

 • Това е най-подходящият период за начало на ортодонтско лечение за много деца.
 • На около 7 години ортодонтите препоръчват първоначален преглед, тъй като е по-лесно да се идентифицират и коригират потенциални проблеми, докато челюстната кост все още расте.
 • Някои деца може да започнат лечение на по-ранна възраст, особено ако имат сериозни проблеми, които могат да бъдат коригирани по-лесно в ранна възраст.

Тийнейджъри (около 14-18 години):

 • Това е най-популярният период за носене на зъбни брекети.
 • Често на този етап е по-лесно да се мотивират младите хора, тъй като те разбират значимостта на прекрасната усмивка за самочувствието и социалния живот.

Възрастни (18+ години):

 • Все повече възрастни хора решават да преминат през ортодонтско лечение. Няма горна граница на възрастта за поставяне на брекети.
 • Възрастните пациенти често предпочитат по-дискретни опции като керамични, лингвални.
 • Лечението при възрастни може да отнеме повече време поради по-малката подвижност на зъбите и челюстната кост.

В заключение, всяка възраст има своите предимства при ортодонтското лечение. Най-важното е индивидуалната преценка и консултация със специалист, който да предложи най-подходящия план за лечение спрямо конкретния случай и възрастова група.

Как да запазим резултата след лечението със брекети?

Постигането на желаната корекция на зъбите чрез ортодонтско лечение с брекети е значителен успех, но поддържането на резултата след това е също така от съществено значение. Ето няколко ключови стъпки, които ще помогнат да запазите вашата нова и прекрасна усмивка дълго време след свалянето на брекетите:

 1. Носене на ретенционни устройства:
  – След като брекетите бъдат свалени, ортодонтът често препоръчва носенето на ретенер (ретенционно устройство). Ретенерите се използват за поддържане на зъбите на новите им позиции и предотвратяване на възвръщане към старата им форма.
  – В зависимост от случая, може да се препоръчва носене на ретенер през цялото време за първите няколко месеца, след което само през нощта.
 2. Редовни дентални прегледи:
  – Поддържане на редовни прегледи при зъболекар и ортодонт ще помогне да се откриват и коригират евентуални промени или проблеми, преди те да станат сериозни.
 3. Добра устна хигиена:
  – Поддържане на чисти зъби и венци чрез редовно четка, нишка и устна вода е от съществено значение за предотвратяване на образуването на кариес, който може да промени формата или позицията на зъбите.
 4. Избягване на някои навици:
  – Избягването на навици като гризане на нокти, жвъкане на химикалки или лед, и други подобни действия може да предпази зъбите от излишно натоварване и промяна на тяхната позиция.
 5. Ограничаване на твърдата храна:
  – В първите няколко седмици след свалянето на брекетите, препоръчително е да избягвате твърдата храна, която може да натовари зъбите и да промени тяхната позиция.

Поддържането на резултатите от ортодонтското лечение изисква ангажимент и внимание. Редовната грижа за зъбите, следване на препоръките на ортодонта и адаптиране на здравословни навици ще помогнат да се запази вашата усмивка в идеален вид години след лечението.

Зъбните брекети са съществена част от ортодонтското лечение, което помага на хората да получат здрава и красива усмивка. Въпреки че лечението може да е дълго и понякога болезнено, резултатите обикновено са дълготрайни и допринасят за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Запази час за безплатен преглед за зъбни брекети София
  Изпратете вашите снимки или рентгенографии (ако е възможно)

  Запази безплатен преглед