Зъбни брекети – какво представляват ?

Брекетите са традиционният тип фиксиран ортодонтски апарат, състоящ се от най-често метални скоби, специални телени дъги и ластици. С тях се изправят зъбите, подобрява се усмивката и се постига функционална захапка.

зъбни брекети

Какъв проблем разрешават?

Проблемите, които решават зъбните брекети, са неправилно подредени или криви зъби, струпване на зъби, вследствие на недостатъчно място, относително големи пространства или празнини между тях. Брекетите също така решават и пародонтални проблеми, като чрез подребата на зъбите се подобрява почистването им и се повлиява възпалението на венците, предизвикано от плаката.

Как работят зъбните брекети?

Ортодонтът прилепва брекетите върху зъбите и след това поставя специална тип тел през всяка скоба. С течение на времето напрежението в телта премества зъбите в правилното положение. Съществуват различни видове дъги, които се сменят през определен период от ортодонта. Докато зъбите се движат, телта се регулира или „затяга“ по време на следващите посещения, за да се поддържа постоянен натиск

Късно ли е да си сложа зъбни брекети?

Никога не е късно да имате брекети и да постигнете мечтата си за идеална усмивка. След 16 годишна възраст пациентите са ортодонтски възрастни, т.е. лечението е въз основа на движение на зъбите в поддържащата кост, а не се постига ортопедичен ефект (стимулиране на растежа на челюстите) както е при децата. Обръщайте внимание на хигиената при носене на брекети

Колко време отнема лечението при възрастен ( или колко време се носят зъбни брекети )?

Лечението при възрастен трае година или две години и половина. Състои се от две фази:

 • Същинска или активна фаза – започва след поставянето на брекетите и завършва със свалянето им. Това е периодът, през който зъбите се движат.
 • Ретенционна фаза – след свалянето на брекетите се цели запазване на постигнатите резултати чрез използване на ритейнъри. Съществуват два вида ритейнъри – фиксирани и снемаеми. Първият тип се залепя върху задните части на предните зъби. А вторите се носят нощно време, за период не по-малък от активната фаза.

Колко струва лечението?

При нас можете да започнете лечението незабавно с удобни месечни вноски на разсрочено плащане без оскъпяване.

Как започва всичко?

След прегледа се снемат отпечатъци за анализ и план на лечението. Назначават се допълнителни изследвания като панорамна и/или профилна рентгенова снимка.

След като е събрана и анализирана цялата информация, се пристъпва към обсъждане на плана и започване на лечението.

Видове зъбни брекети:

 • Металните брекети са най-често срещаните това е сигурен и ценово ефективен вариянт.

 • Бели брекети (композитни или керамични) – Това са естетичният вид брекети. Препоръчват се при пациенти с дълбока захапка, при които режещите ръбове на горните зъби опират в композитните брекети и се избягва по-голямото изтриване на емайла, каквато ситуация би се наблюдавала при използване на метален тип брекети. Предимство на керамичните брекети е, че са устойчиви на оцветявания.

 • Сапфирени брекети – подходящи са за пациенти с високи естетични изисквания. Недостатък на сапфирените брекети е, че се чупят по-лесно.

 • Бързи брекети – това са брекети, които могат да постигнат желаната усмивка за кратък период. Това е система от уникално проектирани малки брекети с лека сила, предназначени да изправят зъбите по бърз, безопасен и лесен начин, като осигуряват незабавно движение на корена от началото на терапията.

 • Алайнерине са естетични прозрачни шини. Отличен избор са за пациенти, които не харесват стандартните брекети или се затрудняват с почистването им. В зависимост от търсения ефект броят на шините е различен. Носят се най-малко 23 часа в денонощие като се сменят на всяка седмица.

Метални брекети
Сапфирени брекети
Алайнери - прозрачни шини

Как ще се почувствам след лечението със зъбни брекети?

Ползите след лечение с брекети са много. След като постигнем мечтаната от вас усмивка, вие неминуемо ще подобрите и самочувствието си.

зъбни брекети ползи

Какво става, ако отлагам лечението си с зъбни брекети ?

Ако не се предприеме навременно лечение, биха могли да се задълбочат наличните проблеми. При недобро почистване, поради затруднен достъп, освен появата и развитието  на кариеси, се възпаляват венците и при по нататъшното усложнение от ситуацията се развива възпаление и на целия зъбодържащ апарат, при което се появява подвижност на зъбите с последваща загуба.

Запази час за безплатен преглед за зъбни брекети София

  Изпратете вашите снимки или рентгенографии (ако е възможно)

  Call Now ButtonЗапази безплатен преглед