Колко често си миете зъбите? Нормално – сутрин и вечер. Браво. А дали това е достатъчно? Колко продължително търкате, с каква паста, с каква четка?

Дали всъщност следвате точните практики за това как се мият зъбите правилно, ефективно, качествено?

Аха, нищо не ви боли.

Чудесно, но… и леко обезпокояващо.

Ако не знаете точно колко качествено се грижите за устната си хигиена, всъщност това, че засега няма симптоми трябва ли да ви успокоява?

Замислете се… Нито измервате някаква точна ефективност в поддръжката на устната хигиена, нито имате каквито и да е сигнали какво точно се случва в устата ви.

В устата ви. Не знаете какво се случва. Ами като ви заболи? Тогава ще седнете на зъболекарския стол и какво? Заради натрупали се проблеми със зъбите, ще го изживеете сякаш сте седнали на електрическия стол?

ЗАТОВА трябва да посещавате зъболекаря си редовно или поне на всеки 6 месеца.

Страхувате се? Това е нормално, но помислете за следното:

 • Според проучванията приблизително 15% от австралийците също имат страх от посещения при зъболекар. Страхът от зъболекарския стол не е Ваш патент. Разпространен е по цял свят.
 • И по-важно, знаете го онзи много смущаващ момент, когато зъболекарят най-сетне – след векове сякаш – получи достъп до устата ви. И започва да гледа с фенерчето зъбите. Тогава зловещо процежда „Мдаа, тук ще работим доста, хм, г-н/г-жа… откога не сте ходили на зъболекар?“. Ужас, сякаш е някакъв дентален археолог попаднал на… нещо престаряло и разпадащо се, което има нужда от щателен преглед и сериозни мерки.

И тогава вече започват мъките. Тръгват от устата ви и стигат чак до джоба, че и до банковата ви сметка онлайн.

За да избегнете този сценарий, просто си отваряйте устата по-често. Но не само, за да изкажете поредната си мъдрост, а и за да дадете шанс на експертите да се погрижат за денталното ви здраве.

С редовни стоматологични прегледи от зъболекаря си ще чувате най-много „А, нищо ви няма, малко зъбен камък почистваме и сме готови“

Нека все пак обясним по-подробно причините за профилактичния преглед при стоматолог…

Как профилактичният преглед при стоматолог ви спасява от сценария „Пригответе се, ще има доста работа по зъбите ви и може да заболи“

Друга стряскаща ситуация пък е свързана с репликата „Няма страшно, но трябва да свърша с процедурата, затова ще потърпиш“.

Е, могат да се посочат и поне 5 допълнителни причини за профилактичен преглед при зъболекар, но хайде, няма да ви стряскаме прекалено. Че не искаме обратна реакция, нали?

Защото наистина е важно да навестявате ззъболекаря си през разумен интервал от време. Защо ли? Започваме с една аксиоматична истина.

 1. Превенцията е винаги по-добрият вариант от лечението

Истината е, че повечето заболявания на зъбите и венците могат да бъдат излекувани напълно. Но помислете в друга посока. Защо да се подлагате на сериозно лечение при зъболекар на по-сериозни цени, когато може изцяло да предотвратите развитие на някакъв стоматологичен проблем?

По-добре изобщо без сериозни проблеми за лекуване, нали?

На практика превенцията има много по-голям смисъл, по отношение както болка, така и на финанси. Когато вече наистина сериозно ви заболи зъб, влизате в съвсем друг сценарий – който може да прерасне в истински филм на ужасите.

Нека си останем в лежерната сигурност на умната грижа за зъбите. Заболяванията на венците и зъбите могат да бъдат идентифицирани в ранен стадий и лекувани по-лесно. За целта са необходими просто редовни посещения при зъболекар, които биха ви спестили по-тежки процедури, като например екстракции и коренови канали.

 И не само…

Редовните и обстойни дентални прегледи при добър стоматолог могат да хванат тлеещи огнища на сериозни главоболия като признаци на недостиг на витамини, рак на устната кухина, а и цяла серия от тревожни недентални състояния. По този начин профилактичното посещение при зъболекар на всеки 6 месеца ще ви спести редица главоболия, а може и да окаже решаваща роля при откриването и навременното предотвратяване на по-сложни проблеми със зъбите.

Които проблеми застрашават здравето ви като цяло…

 1. Денталното здраве влияе на цялостното ви здравословно състояние

От какво реално се причиняват всички дентални проблеми? От бактериите в устната кухина, които  в определени моменти увреждат емайла на зъбите и водят до различни инфекции. Тези бактерии обаче не остават само в устата ви, а влизат в организма ви.

Затова загубата на зъби и лошата зъбна хигиена трябва да се обвържат с неправилния хранителен режим, а той с всички съществуващи здравни състояния и с общото здравословно състояние на организма.

По тази причина е напълно логично, че като полагате превантивна грижа за зъбите си, предпазвате здравето си като цяло, нали? Отдавна е установено, че устните заболявания влошават цялостно благосъстоянието и качеството на живот, а също и действат като критични точки, като огнища на зараза, от които лесно могат да плъзнат инфекции из целия организъм.

Например проучвания категорично установяват връзка между  оралните инфекции и други състояния като сърдечни и белодробни заболявания и респираторни инфекции. Също така бактериите от заболявания на зъбите водят до повишен риск от сърдечни пристъпи или инсулти, като пътуват до артериите в сърцето и затрудняват притока на кръв.

А вдишването на бактерии от орални инфекции може да доведе и до още инфекции като пневмония.

Изводът се налага сам: редовното посещение при зъболекар гарантира поддържане на високо ниво на Вашето орално здраве, което води до профилактика и на други свързани заболявания.

Затова помнете, че ходенето на зъболекар ви носи и невидими на пръв поглед здравословни ползи, носи ви повече, отколкото предполагате….

 1. ПРОФИЛАКТИЧНОТО ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ЗЪБОЛЕКАР ВКЛЮЧВА МНОГО ПОВЕЧЕ НЕЩА, ОТВЪД САМОТО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК

Повечето хора свързват зъболекарите само със здравето на зъбите. Това съвсем не е така.

Често джобовете на венеца „мълчат“ за скрити по-сериозни проблеми от общ здравен характер. Тези проблеми трябва навреме да се диагностицират и третират, независимо от отстранения зъбен камък и успокоените възпалени участъци в устната кухина.

Какви могат да са тези проблеми от общ здравен характер?

Обстойният стоматологичен преглед включва много повече неща от денталните ефекти на стандартното почистване на зъбите:

 • Стоматологичният преглед включва преглед на главата и шията. Така той прераства в клиничен стоматологичен преглед, като обогатяване на ефектите от старателното почистване на зъбите.
 • Прегледът на главата и шията пък включва изследване на лицето и шията, проверка на лимфните възли и на движението на ставата на долната челюст. При този тип проверка се търсят възможни отклонения от нормата и необичайни показатели.
 • Освен че проверяват състоянието на зъбите, венците, езика, слюнката и захапката по време на клиничния стоматологичен преглед, много отдадени и съвестни зъболекари ще търсят също признаци на рак на устната кухина, диабет или недостиг на витамини.
 • А накрая прегледът ще завърши с професионално почистване на зъбите и премахване на зъбния камък, след което ще бъдете изпратени вкъщи с напомняне за връщане след 6 месеца или по-малко. Целта е с правилните мерки да се гарантира здравето на устната кухина и зъбната система.

Краен резултат от профилактичния преглед при зъболекар е цялостна оценка на оралното ви здраве, за която редовните посещения при професионален стоматолог са абсолютно необходими.

Не можете да се справите сами, независимо от оралната си хигиена…

 1. ОПТИМАЛНА ДЕНТАЛНА ХИГИЕНА НЕ БИ МОГЛА ДА БЪДЕ ПОСТИГНАТА ИЗЦЯЛО У ДОМА

Старателната грижа за зъбите е похвална. С нея значително намалявате рисковете за денталното си здраве.

Наистина четкането два пъти на ден, редовното почистване с конец и поддържането на здравословна диета и начин на живот са някои от начините да запазите зъбите си здрави.

За съжаление обаче, това съвсем не е достатъчно за поддържане на оптимално здраве на зъбите. Конкретно четкането и флосингът не могат да премахнат зъбен камък, който се образува при натрупване и втвърдяване на плака. Само зъболекарите премахват зъбния камък и плаката със специфични инструменти в процес, известен като скалинг.

Какво по-точно е скалинг?

Скалингът е специална процедура за премахване на зъбен камък, при която с помощта на ултразвукови апарати се елиминират напълно отлаганията от коронковите и кореновите зъбни повърхности. По този начин редовният скалинг гарантира предотвратяване на няколко заболявания на устната кухина едновременно.

След професионално почистване на зъбния камък и плаката, рискът от по-сериозни стоматологични проблеми намалява значително.

Но внимание:  Това не означава, че правилната поддръжка трябва да се игнорира между посещенията при зъболекар, а просто, че редовното посещение на зъболекар ще гарантира, че всички аспекти на вашето дентално здраве са обхванати.

А на един конкретен аспект от денталното здраве по-рядко се обръща достатъчно внимание, ако човек се фокусира само върху належащите проблеми със зъбите…

 1. РИСКЪТ ОТ БОЛЕСТ НА ВЕНЦИТЕ ВАРИРА

Това е петата особено важна причина да ходите на профилактичен преглед при зъболекар на всеки 6 месеца. Уязвимостта към кариес варира в различни етапи на живота. Например, по-чести прегледи се препоръчват за деца, чиито първи постоянни зъби са преминали, а по-малко редовни за тийнейджъри с по-устойчиви зъби.

Докато за превенция на проблеми със зъбите редовните посещения при зъболекар са важни за всички, независимо от възрастта и начина на живот, хора от някои възрасти може да бъдат изложени на по-голям риск от заболяване на венците.

Няколко основни фактора могат да повишат този риск:

 • Диабет
 • Скърцане със зъби
 • Тютюнопушене
 • Бременност
 • Генетична фамилна обремененост
 • Контрол над ражданията
 • Приемане на антидепресанти
 • Взимане на лекарства за сърце и някои други регулярни медикаменти

Тези, настъпили в течение на времето, промени в живота в комбинация с други активиращи средства водят до това, че скоростта на образуване на зъбен камък и плака може да се различава значително от очакваното. Това означава, че може да сте изложени на по-голям риск от заболявания на зъбите, отколкото  предполагате.

Запази безплатен преглед