Орална грижа и превенция

Поддържането на денталното здраве е задължителен елемент от високата здравна култура на съвременния човек. Изграждането на навици, свързани с поддържането на устната хигиена, готовността за превантивно лечение и отделяне на средства за лични орални грижи са разумна инвестиция в бъдещето, която се отплаща многократно.

В Да Винчи Клиник осигуряваме на своите пациенти комплексна дентална грижа, в която превенцията и профилактиката заемат съществено място!

Първото условие за ефективна превенция на денталните заболявания е свързано с подходящия избор на дентален лекар. За пациента е важно да изгради връзка на доверие със своя зъболекар, да се чувства спокоен и в сигурни ръце, което от своя страна е предпоставка да посещава редовно и с желание стоматологичния кабинет в бъдеще.

Профилактичните прегледи са ключови за ранното откриване и диагностика на различни патологични процеси по зъбните повърхности и гарантират, че няма да се стига до усложнения, свързани с по-продължително и скъпоструващо лечение. При кариозните процеси например е важно да се изпревари етапът на необратимост, когато вече е нарушена целостта на зъбната коронка (има „дупка“) и се налага оперативна намеса, свързана с изчистване на кариозните тъкани и реставрирането им с подходящ материал.

Съществено условие за успешната профилактика на зъбните заболявания е поддържането на добра устна хигиена. Като пациент на Да Винчи Клиник, ще получите експертна консултация и напътствия, които ще Ви помогнат да изградите правилни хигиенни навици и ще повишат здравната Ви култура.

С наша помощ ще

 • Ще повишите знанията си за прилагане на реминерализираща терапия, периодично почистване на зъбен камък, полиране на зъбната повърхност и др.
 • Ще усвоите техники за правилно миене на зъбите.
 • Ще направите информиран избор на четка за зъби (механична или електрическа) и ще научите как и колко време да я използвате.
 • Ще се запознаете със средствата за почистване на междузъбните пространства и езика (междузъбни четчици, ленти, конци за зъби, четки, шпатули за език и др.
 • Ще научите повече за различните антибактериални средства (зъбни пасти, гелове, тоници, вода за уста.

Night guard, или предпазни шини за през нощта.

Те са нашата специална препоръка към всички, които искат да се погрижат за естествените си зъби, както и за новите си фасети или коронки, така че да останат по-дълго здрави и да запазят естетичния си вид.

Шините Night guard се поставят на горната челюст като ефикасно профилактично средство за защита на зъбите от травми (преждевременно изтриване, разклащане или фрактури), предизвикани от различни парафункции на дъвкателния апарат по време на сън, като неконтролируемо скърцане, стискане или триене на зъбите.

За направата на всяка шина се прави отпечатък на зъбите и захапката на пациента, което гарантира нейната функционалност и удобство. Прецизно изработената шина пасва идеално на зъбите и стои стабилно, без риск от изместване, изпадане или гълтане. За изработката ѝ се използва мек прозрачен термопластичен материал, който създава приятно усещане в устата, без да предизвиква какъвто и да било дискомфорт.

Изработените в Да Винчи Клиник предпазни шини се грижат за зъбите Ви, без да нарушават спокойния Ви сън!

Ако спортувате активно – независимо дали професионално, или като любител – експертната ни препоръка е да използвате предпазна шина, изработена специално за Вас, която ще Ви осигури необходимия комфорт и сигурност.

Спортните шини Play Safe на Да Винчи Клиник се изработват на място от нашите лабораторни специалисти. Със своята усъвършенствана форма и подобрено задържане те са отлична алтернатива на моделите от типа „свари и захапи“.

Шините Play Safe се предлагат в 4 разновидности, съобразени с различната степен на контакт при съответния тип практикуван спорт. Четирите модела имат различно ниво на защита според броя на пластовете използван материал – от 1 до 3 пласта ламиниран етилен винил ацетат с крайна дебелина на дъвкателната повърхност между 3 и 5 мм.

Предпазните шини за уста Play Safe могат да бъдат персонализирани със стикер или лого на отбора, както и да се изработят в различни цветове, за да бъдат в хармония с личността и темперамента на спортиста.

Модели спортни предпазни шини

 • LIGH (двуслойна) – за спортове, при които се използва каска;
 • MEDIUM за футбол, волейбол, баскетбол, водна топка;
 • LIGH Pro (трислойна) – за скуош, хокей, ръгби, поло, крикет;
 • HEAVI Pro (трислойна) – за кикбокс, бокс, карате, мотокрос.

Индивидуална профилактична програма

 • Обучение и мотивация за поддържане на оралната хигиена, за да се намали вредното влияние на зъбната плака;

 • Предписване на подходяща паста за зъби, съобразена с индивидуалните Ви нужди;

 • Препоръчване на средства за стимулиране на слюнчената секреция с цел нормализиране на киселинността;

 • Пастата за зъби, по-добре с флуорид.

Научете как да се погрижите за здравето на зъбите си още днес!

Запази час за безплатен преглед
  Изпратете вашите снимки или рентгенографии (ако е възможно)

  Запази безплатен преглед