ЕМО
- ДЕНТАЛНА КЛИНИКА-

Лечение на кариес

БОЛИ ТЕ ЗЪБ ?

Може да имаш не лекуван кариес. Отлагането на лечението му, може да доведе до изваждане на зъба.
Обади ни се за да ти помогнем по безболезнен начин.

Лечение на кариес по безболезнен начин за пациента.

Професионален екип от дентални специалисти за разрешаване на всякакви случай.

Какво е кариес

Зъбният кариес е заболяване с бактериален произход, което атакува и унищожава най-твърдото вещество в тялото, което е зъбният емайл. Ако не бъде открит и лекуван навреме , кариесът  ще продължи напред да прониква в зъба, засягайки други части и тъкани, като случая на зъбната пулпа. На този етап на развитие кариесът ще Ви  причинява и силна болка.

Причини за кариес

Когато бактерии и остатъци от храна се съберат в нашата устна кухина, се образува зъбна плака. Ако плаката не се отстранява правилно и позволим да се натрупва, бактериите се развиват, генерирайки киселини, които атакуват повърхността на зъба. Ако не се открие, гниенето започва да напредва, атакувайки дентина.

Какви са етапите на кариес?

Натрупването на зъбна плака от бактерии и остатъци от храна се събира в нашата устна кухина. Ако това не се отстрани правилно и му позволим да се натрупва, бактериите се развиват, генерирайки киселини, които атакуват повърхността на зъба. Ако не се открие, гниенето започва да напредва, атакувайки дентина. На този етап гниенето започва да се проявява с болка. Ако продължим без да вземем мерки, разпадът ще продължи напред, като достигне зъбната пулпа, където се намират нервите. В този момент инфекцията причинява интензивна болка в пациента. В последната фаза кариесът ще достигне по-дълбоки тъкани като венците, костите и периодонта, и може да се образува стоматологичен абсцес, който е ужасно болезнен и може да причини загуба на зъб.

Какво е лечението на кариес ?

Това зависи от развитието на кариеса. Колкото по-дълбоко е кариесът, толкова по-задълбочено е лечението на зъболекаря, затова най-важното е ранното откриване на кариес. При първоначален кариес стоматологът ще направи пломба. Първо,  ще премахне засегнатата тъкан и след това ще постави в тази дупка това, което се нарича стоматологична обтурация, по-известна  като пломба. Ако гниенето достигне зъбната пулпа, зъболекарят ще трябва да извърши лечение на коренов канал,  когато нервът е отстранен. Зъбът остава без чувствителност. В случай на стоматологичен абсцес, зъболекарят ще трябва да премахне зъба и да го замени с имплант.

Как да се предпазим от кариес ?

Предотвратяването на кариес на зъбите започва с правилни навици за хигиена на устната кухина:

  • Почиствайте зъбите си след всяко хранене и конец ежедневно, особено през нощта, за да премахнете натрупването на плака върху повърхността на зъба и между зъбите и венците.

  • Посещавайте периодично зъболекаря си. Най-малко веднъж годишно, ако зъболекарят не препоръчва нищо друго. Една ранна диагноза ще ни помогне да предотвратим проблеми.
  • Пазете се от сладки храни и напитки. Препоръчително е да не ги приемате между храненията, за да се избегне излагането на зъба на киселината, произведена от бактериите. Ако ги вземем между храненията, трябва да си мием зъбите колкото е възможно по-скоро, за да избегнем, че захарта остане в устата ни твърде дълго.

  • Пастата за зъби, по-добре с флуорид.

  • Сменяйте четката за зъби на всеки 3 месеца. По този начин ще избегнете натрупването на бактерии в нишките на четката и ще се уверите, че той ще продължи да изпълнява функцията си да премахва остатъците от храната от устата си.

Запази час за безплатен преглед
    Изпратете вашите снимки или рентгенографии (ако е възможно)

    Запази безплатен преглед