Ортодонтия при деца и тинейджъри

Ортодонтското лечение се използва предимно за предотвратяване и коригиране на неправилна „захапка“. Няколко фактора могат да допринесат за такива нередности, включително генетични фактори, ранна загуба на млечни (млечни) зъби и вредни орални навици (като смучене на палеца и проблеми с развитието).

Ортодонтските нередности могат да присъстват при раждането или да се развият по време на прохождане или ранно детство. Кривите зъби възпрепятстват самочувствието и затрудняват добрата домашна грижа за устната кухина, докато правите зъби помагат за минимизиране на риска от кариес и пародонтоза при деца.

По време на превантивни посещения два пъти годишно, при нас можем да използваме много диагностични инструменти, за да наблюдаваме ортодонтските нередности при вашето дете и, ако е необходимо, да приложим стратегии за ранна интервенция. Децата трябва да преминат първоначална ортодонтска оценка преди осемгодишна възраст.

Какво е лингвална пластинка?

Лингвалната пластинка е снемаем ортодонтски апарат, който се състои от цветна пластмаса и телени елементи. В пластмасата е вграден ортодонтски винт, който се активира през определен период от време, с което се увеличава размерът на апарата. Апаратът се носи денонощно, сваля се само по време на хранене. Може да бъде в различни цветове по желание и да се добавят картинки.

Как работи лингвалната пластинка?

Металните активни елементи оказват определена сила върху зъбите и ги придвижват в желаната посока. Чрез активиране на вградения в пластмасата винт се увеличава размерът на апарата, с което се разширява зъбната дъга.

При какви случаи е подходяща?

Лингвалната пластинка е подходяща за деца на възраст 7-12г. С нея може да се коригират струпани зъби, да се затварят разстояния между зъбите и да се постигне разширяване на зъбната дъга.

Колко време отнема лечението с лингвална пластинка?

Времето за лечение с лингвална пластинка зависи от тежестта на деформацията и може да варира.

Как започва всичко?

След прегледа се снемат отпечатъци от двете челюсти за анализ и планиране на лечението. Апаратът се изработва в зъботехническа лаборатория по предварително взетия в кабинета отпечатък.

Колко струва лечението с лингвална пластинка?

В да Винчи клиник би могло да бъде проведено лечението на разсрочено плащане на удобни месечни вноски.

Какво се случва ако не предприема лечение?

Следствие от нелекувани ортодонтски аномалии в детска възраст е струпването на постоянните зъби и затрудненото им почистване, което води до възпаление на венците и развитие на кариес и в крайна сметка влошено качество на живот на детето. Ранното лечение позволява предотвратяване на последващо задълбочаване на проблема, като се използва активния растеж при децата.

Лечение с брекети при деца

Брекетите са традиционният тип фиксиран ортодонтски апарати за изправяне на зъбите, подобряване на усмивката и постигане на функционална захапка. Брекетите са комбинация от скоби, телени дъги и ластици, които работят заедно.

Как работят брекетите?

Ортодонтът прилепва брекетите върху зъбите и след това поставя специална тип тел през всяка скоба. С течение на времето напрежението в телта премества зъбите в правилното положение. Съществуват различни видове дъги, които се сменят през определен период от ортодонта. Докато зъбите се движат, телта се регулира или „затяга“ по време на следващите посещения, за да се поддържа постоянен натиск.

На каква възраст би могло да започне лечението с брекети?

Най-подходящата възраст за започване на лечението е след пробива на постоянните зъби.

Какви са предимствата пред лингвалната пластинка?

При лечението с брекети се постига правилно позициониране на зъбите, докато с лингвалната пластинка се постига предимно ортопедичен ефект при развитието и съотношението на челюстите.

Колко време трае лечението с брекети?

Лечението с брекети трае от една до две години и половина в зависимост от тежестта на деформацията.

Боли ли лечението с брекети?

Лечението с брекети често е болезнено. Няколко часа след поставянето им, както и при активното движение на зъбите, е нормално да се появи дискомфорт или болезненост, които отшумяват в рамките на няколко дни.

Какво се случва с психиката на детето след лечение с брекети?

Все повече брекетите се налагат като мода сред децата. Те се чувстват приети от връстниците си заради новото и различното.

Времената на подигравки с деца, които носят брекети или очила, безвъзвратно са отминали. Напротив, днес дори хлапета, които нямат никаква нужда от брекети и очила искат да носят такива, защото е модерно. Днешните деца имат съвсем различна настройка към различното и такива допълнителни аксесоари като брекети и очила, съвсем не им правят впечатление. Приемат го за нещо нормално. Дори се шири мнението, че затворени хлапета носещи брекети, биват по-лесно приобщавани към класа, защото са модерни и различни. Крайния резултат от лечението е по-високо самочувствие на детето и по-добро качество на живот.

Запази час за безплатен преглед
    Изпратете вашите снимки или рентгенографии (ако е възможно)

    Запази безплатен преглед