Как да се грижите за брекетите си

Когато сложите брекети, вашите зъби ще изискват специални грижи, за да ги поддържате здрави. Например, ще трябва да внимавате какво ядете, тъй като определени храни биха могли да навредят на Вашите брекети. Също така трябва редовно да миете зъбите и брекетите си , за да ги поддържате чисти, както и да предприемете няколко специални стъпки ако сте с неметални брекети.

Ядене и пиене, за да предпазите брекетите си

Избягвайте твърдите храни в по-голямата си част. Твърдите храни, включително твърди бонбони, гевреци и дори храни като сурови моркови и ябълки, могат да се окажат проблем, когато носите брекети. Те могат да доведат до счупване на шините или скъсване на ластиците.

  • Други твърди храни, които трябва да избягвате включват чипс, тако и дори пуканки. Ядки, лед и говеждо месо също могат да бъдат проблем.
  • Освен това не дъвчете нехранителни продукти като нокти, моливи и химикалки.
  • За да хапвате ябълки,моркови и други здравословни твърди храни, нарязвайте ги на малки парченца преди хранене.

Пропускайте дъвчащи или лепкави храни

Храни като гумени мечета, фъстъчено масло, карамел и сушени плодове могат да причинят с брекетите. Има вероятност да се забият в скобите и зъбните брекетите могат да се счупят, опитвайки да извадите храната.

Намалете до минимум сладките храни

Храни и напитки като торта, бонбони, сладолед, пай и сода по никакъв начин не помагат на зъбите ви. Бактериите, които образуват плака, обичат захарта. Уверете се, че четкате и почиствате междузъбното пространство, след като консумирате храни и напитки с високо съдържание на захар. Хапването на сладки храни е проблем, особено когато носите брекети, защото плаката може да се натрупа на повече места от нормалното, например около скобите.

Почиствайте старателно и редовно зъбите и брекетите си

Когато носите брекети се налага да четкате зъбите си дори по-често от нормалното. Храната лесно се задържа по брекетите, което може да доведе до кариеси и дори може да увреди брекетите. Изключително е важно да четкате зъбите си всеки път след храна.

Отстранете гумените ластици

Преди четкане свалете междурелсовите гумени ластици. Те обикновено свързват горната част на устата с долната и не трябва да ги бъркате с малките ластици за лигатура (цветните), които свързват зъбите ви. Трябва да се махат по време на миене на брекетите и зъбите.

  • Ако имате подвижни брекети, може просто да ги махнете и да четкате нормално. Не забравяйте да ги прибирате в калъфчето им, за да ги предпазите.

Жабуркайте устата си

Хубаво е жабуркането да предшества миенето. Този процес ще ви помогне да премахнете частици храна от устата си, като по-лесно ги отстранявате. Може също така да изплакнете, когато не може да четкате. Ако сте забравили да вземете със себе си четката за зъби, следващото най-добро нещо е изплакването.

Мийте зъбите старателно

Трябва да миете зъбите, венците и брекетите. Четкайте зъбите под ъгъл 45 градуса като започнете от венците. След това продължете с горната, а след това и с долната шина. Не забравяйте, че трябва да миете по две минути всеки път. След като сте готови изплакнете. Бъдете внимателни при четкането, защото може да скъсате шината, ако сте твърде груби. Безцветните керамични скоби също са податливи на счупване. Четкайте безцветните брекети след като ги свалите. Просто използвайте малко паста за зъби, за да ги измиете и след това ги изплакнете.

Почиствайте междузъбното пространство поне веднъж на ден

Флосингът когато сте с берекети се получава малко по-трудно, защото телчетата пречат на конеца. Но не е невъзможно. Издърпвате около 5 инча конец през контура на резбата, след което издърпвате конеца там, където не можете да стигнете (над телчето). Водният флосинг също би могъл да помогне. Различните модели имат специални ортодонтски съвети, така че имайте предвид това, когато избирате усторйството си.

Предприемане на специални стъпки

  1. Сменяйте междуредовите гумени ластици ежедневно. Те свързват горната челюст с долната. Лентите трябва да се сменят около веднъж дневно, защото издържат на голям стрес.
  2. Ако имате керамични брекети избягвайте напитки, които оставят петна. Ако брекетите ви са безцветни, вероятно искате да ги поддържате чисти, така че да са по-малко видими. За целта е добре да избягвате напитките, които оцветяват, като кафе и червено вино. Пушенето също ще ги оцвети.
  3. Сваляйте безцветните брекети докато се храните. Безцветните брекети са направени така, че да могат да се свалят за кратки периоди от време. Може например да ги сваляте, докато се храните. Уверете се, че ги прибирате в оригиналния им кейс, за да не ги повредите.
  4. Извадете безцветните брекети, за да ги заместите с предпазна шина за уста. Това се прави обикновено, докато спортувате.
  5. Свържете се със стоматолог от Да Винчи Клиник, ако имате проблем. Ние можем да направим някои корекции на брекетите ви или да ви дадем съвет как да се справите с проблема Ви.
Запази безплатен преглед