Какво да правя при спешен стоматологичен случай ?

Инциденти се случват, но като знаете какво да правите, когато това стане, разликата между спасяването и загубата на зъб е голяма.

За всички дентални спешни случаи е важно да посетите зъболекаря си колкото се може по-скоро. Повечето стоматолози отделят време в дневните си графици за спешни случаи, така че със сигурност се обадете на стоматолога и му кажете колкото можете повече детайли за състоянието си. Ако се случи инцидент когато зъболекарският кабинет не работи, посетете местната дентална служба.

Ето някои от най-често срещаните дентални спешни случаи и как да се справите с тях:

Въпрос: Какво да правя ако си избия зъба?

Отговор: За избит постоянен зъб първото, което може да направите е да го поддържате влажен. Ако можете, опитайте да наместите зъба на мястото му отново в ямката без да докосвате корена. Ако това не е възможно, го поставете между бузата и венеца, в мляко или използвате продукт за запазване на зъбите. След това веднага отидете до зъболекарския си кабинет.

Въпрос: Какво да правя ако детето ми си избие зъб?

Отговор: Ако зъбът е млечен, най-доброто нещо, което може да направите е да запазите зъба, да го държите влажен и да отидете до зъболекаря. Той ще прецени дали е избит целият зъб или само част от него. Също така стоматолога може да прецени дали да го имплантира отново на мястото му.

Ако обаче това е постоянен зъб, следвайте стъпките посочени в предишния въпрос.

Въпрос: Какво да правя ако си пукна зъба?

Отговор: За пукнат зъб веднага наплискайте устата си с топла вода , за да почистите. Сложете студен компрес на лицето, за да предотвратите подуване. Посетете стоматолога си колкото се може по-скоро.

Въпрос: Ако прехапя езикът или устната си, какво да правя?

Отговор: Ако това се случи, почистете езикът или устната си с топла вода и поставете студен компрес. Посетете зъболекаря или спешното отделение, ако има кървене, кървенето не спира или изпитвате силна болка.

Въпрос: Как да се справя със зъбобола?

Отговор: За зъбобол, изплакнете устата си с топла вода. Внимателно използвайте конец за зъби, за да отстраните евентуални остатъци от храна заседнала между зъбите. Не слагайте аспирин на болния зъб или на венците; може да изгори тъканта на венеца. Ако болката не спира потърсете стоматологът си.

Въпрос: Какво да правя, ако си мисля, че ми е счупена челюстта?

Отговор: Ако смятате, че челюстта ви е счупена сложете студен компрес за да контролирате подуването. Отидете при стоматолога или в спешното отделение незабавно.

Въпрос: Как да премахна нещо заседнало в устата или между зъбите ми?

Отговор: За парчета заседнали в устата, опитайте внимателно да ги отстраните с конец, но не и с остър или заострен инструмент. Премахването може да бъде болезнено или да причини инфекция, така че посетете стоматолога си, ако не можете да го отстраните сами.

Въпрос: Има ли нещо, което бих могъл да добавя в аптечката си за първа помощ?

Отговор: Добра идея е да добавите конец за зъби в случай, че нещо заседне между зъбите ви. Комплект за запазване на зъбите за спешни случаи, също е интелигентно решение за Вашата аптечка, ако случайно загубите зъб неочаквано.

Въпрос: Какво да правя, ако се наложи да посетя стоматолог по време на пътуване?

Отговор: Използвайте Интернет приложения, за да може по-лесно да откриете стоматолози близо до вас.

Въпрос: Как мога да избегна дентални спешни случаи?

Отговор: Има няколко лесни предпазни мерки, които бихте могли да предприемете, за да избегнете инциденти и наранявания по зъбите:

  • Носете предпазни спортни шини, когато спортувате.
  • Избягвате да смучете и да дъвчете ледени кубчета, пуканки и твърди бонбони, тъй като е възможно те да причинят спукване на зъба
  • НИКОГА не използвайте зъбите си за ножици, за да прережете или откъснете нещо.
  • НИКОГА не използвайте зъбите си за клещи, за да притиснете или стиснете нещо.
Запази безплатен преглед