Зъбните коронки от метални сплави или металокерамични материали постепенно отстъпват място на чистокерамичните циркониеви коронки. В тази статия ще разберете защо!

Циркониевият порцелан е биологичен материал, който придава естетичен вид на зъбните конструкции, доближавайки ги максимално до естествените зъби. Любопитни факти за циркониевия порцелан ни разказва специалистът по протетична дентална медицина и мениджър в Да Винчи Клиник д-р Рада Георгиева.

Какво представляват циркониевите коронки?

Естетиката придобива все по-голямо значение в денталната практика. С развитието на технологиите на преден план излизат нови системи – например при обличането на зъбите с коронки използването на порцелан с метална основа постепенно отстъпва място на т.нар. циркониев порцелан.
Циркониевият порцелан е химично съединение, съдържащо редкия елемент цирконий, с химична формула ZrO2. Той е с висока устойчивост и има приложение в промишлеността, медицината и космическите технологии. При проведените клинични изпитвания и изследвания на материалите е доказано, че използването на циркониев оксид гарантира безопасно, дълготрайно и стабилно зъбно възстановяване. До днес не са установени каквито и да било нежелани реакции или алергии, причинени от циркония и вече 17 години материалът се използва успешно в денталната медицина.

Каква е разликата между металокерамиката и съдържащия цирконий порцелан?

При металокерамиката, за да бъде увеличена здравината, под порцелановата инкрустация се използват метални скелети. Тези метални конструкции причиняват някои усложнения както от гледна точка на естетиката, така и по отношение на здравето на венците и общото състояние на тялото. При класическата металокерамика се възпрепятства проникването на светлина през металния скелет под порцелановата облицовка, поради което зъбите с такива конструкции изглеждат по-малко естествено. Освен това в резултат на контакта на металните йони с тъканите се стига до посивяване на венците, а в някои случаи и до алергични реакции. При циркониевите конструкции металният скелет под порцелановата инкрустация е заменен от бяла база от цирконий.

 

Какви са предимствата и защо този вид коронки са предпочитани от пациентите?

Циркониевият порцелан има редица предимства както по отношение на естетиката, така и по отношение на своята безопасност за човешкото здраве. Благодарение на способността си да пропуска светлина циркониевия порцелан придава естествен вид на коронките, който е в хармония с естествените зъби и води до постигането на отличен естетичен резултат. Причините за това са няколко.

На първо място, поради факта, че под порцелана няма метално отражение, зъбите не изглеждат изкуствени. Освен това поносимостта на венците е много по-висока в сравнение с класическите коронки върху метална основа, поради което не се получава оцветяването, което е често срещано при коронките с метален скелет.

Важна характеристика на циркония е високата поносимост на тъканите към него, поради което не съществува риск от алергии. Благодарение на изолационните си свойства той не провежда толкова топлина, колкото метала, в резултат на което при коронките от циркониев порцелан не се проявява чувствителност на зъбите към топло-студените температурни промени. Също така цирконият се отличава с невероятната си якост от 1 200 MPa, изключителна устойчивост на счупване, здравина и лекота, превъзхождащи стоманата, което го превръща в идеалния материал за направата на кътните зъби.

Освен със своята здравина, циркониевият порцелан впечатлява и със своята естетика, максимално доближаваща се до тази на естествените зъби. Поради своя опацитет и способността да маскира цвета под конструкцията, той може да бъде прилаган и в случаи на много тъмно оцветени зъби.

Как се прилага циркониевият порцелан?

Дигитален дизайн на цирконите коронки
Дигитален дизайн на цирконите коронки

Изработката на циркониеви коронки е съпътствана от детайлно планиране и подготовка на зъбите, което включва:

  • снемане на отпечатъци от зъбите за анализ,
  • изработване на восъчен проект
  • и изготвяне на дигитален работен модел.

За разлика от порцелановите коронки с метална конструкция, при изработка на циркониеви коронки се използват CAD/CAM технологии, т.е. със средствата на компютърен контрол при планирането и изработката, което минимизира риска от грешки.

Размерите, взети от челюстите на пациента, се сканират оптично, след което получените данни се въвеждат в компютъра. На следващия етап се изготвя дизайн на коронките и се преминава към тяхната изработка. След като бъде оформена, циркониевата основа се синтерова при висока температура – процес, при който се увеличава нейната твърдост, и се оцветява в желания цвят. Правят се проби за проверка на маргиналната адаптация и се преминава към последващата им обработка в лабораторията. След нанасянето на специалния порцелан конструкцията се дооформя и гланцира до постигането на желания естетичен вид.

Дизайн на циркониева коронка
Дизайн на циркониева коронка

Има ли някакви ограничения за използването на тази система?

Няма ограничения за обхвата на неговото приложение! Благодарение на здравината и издръжливостта на този вид порцелан, както и на високата му естетика. Материалът позволява да бъде използван за реставриране на единични зъбни коронки в предната и задната част на челюстите. Също така за изработване на мостови конструкции при липса на предни или кътни зъби, както и при протезиране върху импланти. Единствената контраиндикация за протезиране с циркониеви коронки е при пациенти с бруксизъм. Но и при тях може да се намери решение, за да използват циркониеви коронки – конструкциите се изрязват от монолитен транслуцентен цирконий, максимално съобразени с анатомичните особености, и след циментиране се изработва предпазна шина.

На какво се обръща внимание при изработката на циркониеви коронки?

Преди да започне лечението, задължително се извършва детайлно планиране на базата на модели. Или триизмерно компютърно изследване, при което се проверява дали съществуват някакви пречки за използването на порцелана върху циркониева основа. В процеса на изработване на коронките е изключително важно да се работи прецизно при препарирането на зъбите и вземането на отпечатъци, както и на етапа на лабораторна обработка. По този начин се гарантира отличен резултат на реставрацията, удовлетворяващ както денталния специалист, така и пациента.

Има ли опасност този вид коронки да се счупят?

Цирконият се отличава с издръжливост, съпоставима с тази на емайла на естествените зъби. По тази причина при обичайни обстоятелства вероятността от счупване е сведена до минимум. Разбира се, и коронките от циркониев порцелан, също както и естествените зъби, са податливи на счупване при различен вид травми. Например при силен удар, досег с твърд предмет и други.

За да се намали вероятността от счупване на този модел коронки, е особено важно да се спазва индикационното поле на материала и лабораторните протоколи на работа. Специално внимание следва да се обръща на качеството на използвания материал! Също така на гаранцията за което е както цената, така и надеждността на съответния производител. Пациентите трябва да знаят, че напр. китайският цирконий, с който в последно време е залят българския пазар, крие немалки рискове. Чувствително по-ниската му цена, се дължи на факта, че се изработва от нискокачествен материал. Той е порьозен и издържа едва около 3 години.

Съществува ли риск от падане на тези коронки ?

Циркониевите коронки се залепват изключително здраво, поради което не съществува риск от падане.

Циркониеви коронки

Радиоактивен елемент ли е Цирконият ?

Напоследък в различни интернет сайтове, без каквато и да било научна аргументация или позоваване на надежден източник, се изразява мнение. Твърди се, че поради стабилизирането на циркониевия минерал с помощта на елемента итрий, съществува вероятност той да е радиоактивен. Фактите обаче сочат друго. До момента не съществува научно потвърден резултат, който да показва радиоактивност на циркония. Съществено условие, за да се гарантира безопасност и надеждност на материала е използването на циркониеви материали, произвеждани от реномирани фирми. Тези фирми провеждат необходимите научни изследвания и тестове в тази област. Истинските циркониеви материали имат висока себестойност, но и доказана надеждност, което премахва напълно евентуалните рискове.

Следете блога ни, за повече експертно мнение по въпроси свързани с протетичната и естетичната стоматология.

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.
Меню