Целият екип на Да Винчи Клиник осъзнава неприятното усещане и влияние при появата на зъбен камък по Вашето съзъбие. Причините, резултатите, но и навременните мерки са съвкупността на целия процес от появата до отстраняването на зъбния камък.

От голяма важност е проблемът да бъде открит и отстранен навреме, преди да е оказал влияние върху венците и цялостната структура на зъба.

Какво представлява зъбният камък?

Източник на снимката: wikipedia.org

Въпрос, чийто отговор бихме искали да получите, дори ако просто се нуждаете от информация за стоматологичното си състояние и не забелязвате притеснителни признаци.

Зъбният камък представлява зъбен налеп със съдържание на калциеви соли, предимно калциев фосфат и калциев карбонат, органични вещества, мъртви клетки от устната лигавица, органични вещества и др. Този налеп е вид отлагане, което се образува върху повърхностите и гингивалната /привенечната/ граница –  под задната повърхност на долните резци и по обратната към бузите страна на горните кътници.

Видове зъбен камък

След като грижовно се погрижихме да разберете какво всъщност представлява зъбният камък, е нужно да разясним и в какви разновидности се среща, както и какви са спецификите на всяка оттях.

Зъбният камък има органична и неорганична съставка. Неорганичната част е 70-90 % от масата на зъбния камък и се състои от калциеви и фосфатни соли и по-малко магнезиеви. Органичната част са десквамирани епителни клетки, протеин – полизахаридни комплекси, левкоцити и различни микроорганизми.

Съобразно позиционирането, което е заел зъбният камък се преразпределя като:
 • супрагингивален – над венечния ръб;
 • субгингивален – под венечния ръб, в гингивалния или пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление;
 • супрагингивален (надвенечен) зъбен камък, който е бил субгингивален (подвенечен) преди отдръпването на венеца;
 • Надвенечният (слюнчен) зъбен камък се отлага предимно около отворите на слюнчените жлези – по вътрешните повърхности на последните молари;
 • Надвенечният зъбен камък е светъл, твърд и лесно се отлепя от зъбните повърхности.
 • Подвенечният (серумен) зъбен камък е тъмен, твърд, плътен и здраво прикрепен към зъба.

Структурата на зъбния камък е порьозна и това го превръща в резервоар за бактериални токсини и антигени. Освен първичните микроорганизми от предшестващата го зъбна плака, структурата му позволява навлизането и на нови микроорганизми, хранителни остатъци и пигменти от приетите течности и храни.

Симптоми за поява на зъбен камък

Забелязвате допълнителна, жълта повърхност, образувана върху Вашите зъби? Тази жълтавина не се измива с четка и паста за зъби? Вероятно е започнало образуването на зъбен камък по повърхността на зъбите Ви. Това далеч не е просто проблем, отразяващ се на естетиката и цялостното Ви усещане в устната кухина. Това е предшественик на по-сериозни и дори фатални проблеми. Точно поради тези причини наличието на подобен проблем не бива да се прескача, а е необходимо да се обърне специално внимание от нашите специалисти.

Причини за поява на зъбен камък

Образуването на зъбен камък е в резултат на узряването и стареенето на бактериалната зъбна плака. Сама по себе си, зъбната плака се появява 2-3 часа след измиването на зъбите и за съжаление не може да се види с просто око. Зъбната плака се състои предимно от микроорганизми, съставки от слюнката, олющени епителни клетки от устната лигавица и специфични въглехидрати.

Съвсем в началото броят на микроорганизмите в плаката не е голям, но с течение на времето се увеличава все повече и повече. В началото микроорганизмите в плаката са предимно аероби (Gr+) – типични обитатели на устата, но впоследствие, когато се изчерпи кислорода и се увеличава киселиността в плаката се появяват патогенни микроорганизми (Gr-) анаероби. Съществуват много теории за това как се разпространява и образува зъбният камък, но всички са обединени от едно единствено твърдение – зъбният камък се натрупва в резултат на минерализирането на зъбната плака, за която вече Ви информирахме. Плаката има функциите да концентрира калций от 2 до 20 пъти, а концентрацията на фосфор е три пъти по-голяма.

Важно е да знаете, че ако не се отделя периодично, специално внимание на зъбната плака и тя не бива отстранявана, минералните соли от които е съставена формират кристали в интерацелуларния матрикс, а по-късно и в бактериалните клетки. С това стартира процесът на минерализация и отлагане на зъбен камък под прякото действие на минералите в слюнки.

Зъбен камък

Специалистите на Да Винчи Клиник са категорични, че основна, водеща причина за появата на зъбен камък е липсата на отговорност за системно почистване на зъбната плака.

Как да предотвратим появата на зъбен камък?

След като изяснихме основната причина за поява на зъбен камък е важно да предприемем мерки по елиминирането и смекчаване появата на зъбен камък. За да се намали неговото натрупване и честотата на професионалното му отстраняване от специалистите на Да Винчи Клиник е от голямо значение Вашата роля. Коригиране начина на провеждане на орална хигиена с цел намаляване на плакообразуването, спазване на определен хранителен режим, ограничаване на тютюнопушенето и оцветяващите напитки са само част от мерките, които всеки от Вас препоръчваме да вземе, за да избегне появата на зъбен камък за голям период от време.

Специалистите ни ситуирани в реномираната стоматологична клиника – Да Винчи Клиник подготвиха за Вас съвети и препоръки за предпазване и предотвратяване ранната поява на зъбен камък.

Основна и изключително важна е първата стъпка от необходимите мерки, а именно:

 • Поддържане на безупречна устна хигиена

Зъбен камък

Предпазването от натрупване на зъбна плака и в последствие на зъбен камък се състои в поддържането на добра устна хигиена. Голяма част от обществото среща трудност при изясняването на ясна концепция какво всъщност означава добрата грижа за устна хигиена. Нека разясним какво точно означава това:

 • Правилно миене, търкане с четката за зъби върху повърхността на съзъбието;
 • Съобразно подбрана паста за зъби, която съдържа всички необходими качества за добра поддръжка на устната кухина. Ние съветваме да избирате своята паста за зъби след като сте се допитали до специалист;
 • Използването на конец за зъби и вода за устна кухина. Препоръчително е да се използват пасти за зъби и продукти за устната кухина, които съдържат вещества, възпрепятстващи прикрепването на микроорганизмите към зъбните повърхности по химичен път.
 • Спазване на хранителен режим

Освен правилно поддържане на устна хигиена, образуването на зъбен камък може да бъде предотвратено и от качествата на секретираната слюнка и от особеностите на приеманата храна.

Зъбен камък

Голяма част от храните, като нерафинирани природни твърди храни – плодове, зеленчуци и ядки подпомагат естественото почистване на отлаганията по зъбите по време на хранене. Готвената, рафинираната и обработената храна, сладкишите, бонбоните и др. благоприятстват бързото натрупване на зъбна плака, а оттам и образуването на зъбен камък.

Специалистите ни препоръчват спазване на определен, премерен хранителен решим с цел да се намали натрупването на зъбен камък.

 

 • Ограничаване на тютюнопушенето

Редица проучвания доказват, че пушачите е по-вероятно да натрупат зъбна плака, съответно и зъбен камък от непушачите. Колкото по-страстен е пушачът, толкова повече натрупан зъбен камък ще бъде наличен за съвсем кратък период от време. Ограничаването на тютюнопушенето освен да доведе до други положителни ефекти върху Вашето здраве ще се отрази благоприятно на съзъбието и цялата устна кухина.

Зъбен камък

Причина за влиянието на тютюнът върху съзъбието се крие в това, че никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Циркулацията на кръв в кръвоносните съдове в устната кухина е важна за храненето и правилното функциониране на абсолютно всички структури в устната кухина. Изследвания показват, че докато човек пуши и има цигара в устната си кухина, кръвообращението се нарушава, а това предизвиква периферно свиване на кръвоносните съдове. По този начин пушенето намалява възможността на тъканите за адекватен имунен отговор, което е последвано от това пушачите да са по-податливи към развитието на пародонтални заболявания.

Не изключваме и тези хипотези, които твърдят че тютюнопушенето води до редукция на кислорода, което стои в основата на благоприятното развитие на анаеробни микроорганизми в зъбната плака. Именно те са по-патогенни.

Как се почиства зъбен камък?

Това е един от въпросите, който плаши най-много пациентите. Липсата на информация и старанието на обществото по поддръжката на устната кухина предизвиква появата на този страх.

За нас е важно да бъдете информирани за процеса, за да сте готови за него без да изпитвате чувство на съмнение и страх.

Различно от премахването на зъбната плака, която позволява да бъде отстранена с четка и паста за зъби, то зъбният камък се нужда е от доста по-различни процедури.

Консултацията и работата със стоматолог е неизбежна, а пътят на отстраняване и лечение се състои от три основни етапа:

 • Скалинг;

Тази първа част от цялостната процедура, която се извършва с цел елиминиране на отлаганията (плака и зъбен камък) от коронковите и от кореновите зъбни повърхности.

Най-често скалингът се извършва с помощта на ултразвукови апарати. Те имат различни по форма и размери ултразвукови накрайници. При допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите, а върхът на скалера пръска фина струя вода, която отмива начупения зъбен камък.

След почистването с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно почистване на по-фините отлагания.

 • Препариране на кореновата повърхност;

Препарирането на кореновата повърхност е процес на напълно елиминиране зъбния камък върху кореновата повърхност и създава гладка, чиста и твърда коренова повърхност. Без тази процедура е немислимо лечението на пародонталния джоб при пародонтит.

Препарирането на кореновата повърхност може да се извърши в няколко посещения. При необходимост Вашият стоматолог би могъл да Ви препоръча пародонтална хирургия.

Препарирането на кореновата повърхност се извършва като етап в почистването за зъбния камък само при определени условия и при наличие на пародонтално заболяване.

 • Полиране.

Полирането е също много важен етап от почистването на зъбния камък, тъй като фино заглажда зъбните повърхности и намалява последващото натрупване на зъбен камък. Полирането може да се извърши по два начина.

Първият начин е полиране със специални гумички, четки и полирна паста. Пастата съдържа абразиви, които премахват налепите и оцветяванията, и флуориди, които заздравяват емайловата повърхност.

Вторият начин е полиране на зъбите с Air-Flow. Този апарат действа на принципа на пясъкоструйката. Той разпръсква под високо налягане вода, смесена със специална сода, и така почиства и полира зъбните повърхности.

Целта на почистването на зъбен камък е пълното отстраняване на надвенечните и подвенечните отлагания, за да се избегнат последващи сериозни проблеми. В резултат на почистването се гарантира намаляването на микробни популации, които са пряко свързани с пародонталното здраве.

Процесът, необходим за почистването на зъбния камък не уврежда зъбните структури, нито венците.

Може би следващия въпрос е колко време трае отстраняването на зъбния камък?

За съжаление конкретен отговор затова не може да бъде даден, преди консултация със специалист. Времето за почистване на зъбен камък зависи основно от количеството на отлаганията, пародонталното здраве на пациента и от други фактори.

Препоръчително е пациентите да посещават кабинета на денталните специалисти на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбите.

Какви могат да бъдат усложнения от зъбен камък?

В случаите че не обърнете необходимото внимание при появата на зъбен камък и не полагат препоръчителните инструкции по неговото предотвратяване могат да настъпят сериозни и доста сложни усложнения.

Симптоматиката на заболяванията предизвикани от ненавременното отстраняване на зъбен камък са кървене от венците при четкане на зъбите или спонтанно, зачервяване на венците, лек отток и подуване на папилите (венецът между зъбите), неприятна миризма, неприятен вкус. Колкото повече време минава, толкова повече тези симптоми се засилват започва , образува се първо венечен а след това и костен джоб, следва разклащане на зъбите и загуба (стопяване на костта държаща зъбите). След това следва загуба на съответните зъби.

Специалистите на Да Винчи Клиник са категорични, че профилактичните прегледи, както и навременното отстраняване на вече появил се проблем със зъбната плака и зъбния камък са от съществено значение за последствията.

Зъбният камък играе невероятно важна роля в прогресията на пародонталните заболявания – гингивит и пародонтит. Основната причина за тяхното възникване и развитие е нередовното премахване на зъбната плака и на зъбния камък. По грапавата повърхност на зъбния камък се задържат микроорганизми, които поддържат хронично възпаление на венците. Това е поредното доказателство защо е необходимо да се провеждат ежемесечни прегледи при стоматолог.

Вследствие на възпалителния процес се нарушава целостта на базалната мембрана и епителната тъкан на венеца и те се превръщат във входна врата за патогенните микроорганизмите от зъбния камък. Като резултат се наблюдават дистрофични промени в тъканите на венците. Венецът се отдръпва (рецесия) и е възможно е да се получи оголване на корена на зъба. Може да се образува венечен джоб.

В резултат на нередовното отстраняване на зъбен камък и на прогресията на пародонталното заболяване, зъбите увеличават своята подвижност и при липса на адекватно лечение може да се стигне до загубата им.

Важно е редовното да почистване на вече появил се зъбния камък – тази процедура е необходима за постигане на добра устна хигиена, от която зависи здравето както на зъбите, така и на венците и на целия зъбодържащ апарат.

Нека страхът не е пречка за прегледи. При наличието му, може да се стигне до прекалено забавяне и фатални резултати за Вашето дентално здраве.

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.
Меню