Панорамна снимка на зъбите – необходимост и предимства

Панорамната снимка на зъбите, наричана още ортопантомограма (ОПГ), е широкоизползвана рентгенова техника в денталната медицина. Тя предоставя цялостен изглед на горната и долната челюст, зъбите, съседните структури и долната част на лицето. В тази статия ще разгледаме основните необходимости и предимства на панорамните снимки на зъбите.

За по-точна диагностика, разполагаме със свръхмодерен дигитален апарат за дентални снимки KaVo OP 3D™, който спечели награда за иновация в Германия през 2018 г. със своята Low Dose Technology™

1. Необходимост от зъбна панорамна снимка

Панорамната снимка на зъбите е от съществено значение в няколко случая:

а) Диагностика и планиране на лечението: Панорамната снимка предоставя цялостна информация за зъбите, корените и съседните структури, което улеснява диагностиката и планирането на лечението.

б) Изследване на състоянието на зъбите: Панорамната снимка помага за проследяване на развитието на зъбите и да открие проблеми като кариес, заболявания на венците, периапикални инфекции, периодонтални заболявания и други.

в) Екстракция на мъдреци: ОПГ-то е ключов инструмент за оценка на положението на мъдреците и определяне на подходящата стратегия за тяхното премахване.

г) Ортодонтия: Панорамните снимки са особено полезни при планиране на ортодонтично лечение, като определят положението на зъбите, корените и съседните структури.

2. Предимства на зъбните панорамни снимки

а) Бързина и удобство: Панорамната снимка е бърз и удобен начин за получаване на информация за зъбите и съседните структури, без да се налага използването на интрузивни методи.

б) Ниска радиационна доза: В сравнение с други рентгенови техники, ОПГ-то излага пациента на много по-ниска радиационна доза. Това прави процедурата по-безопасна, особено за деца и младежи.

в) Цялостен изглед: Панорамната снимка предоставя обширен изглед на двете челюсти, всички зъби и съседните структури, което позволява на денталния лекар да получи богата информация за анатомията и състоянието на зъбите.

г) Ефективност на лечението: Използването на панорамни снимки улеснява планирането и оценката на лечението, което допринася за по-голяма ефективност и по-добри резултати от терапията.

д) Профилактика: Редовното правене на панорамни снимки може да помогне за ранно откриване на заболявания и проблеми със зъбите, което дава възможност за своевременно лечение и предотвратяване на по-сериозни усложнения.

Панорамната снимка на зъбите е ключов инструмент в денталната медицина, предлагащ множество предимства и приложения. Тя е съществена за успешното планиране, изпълнение и оценка на дентално лечение, като същевременно гарантира комфорт и сигурност за пациента. Употребата на панорамни снимки допринася за по-качествени и ефективни дентални услуги, предотвратяване на заболявания и подобряване на общото здраве на зъбите и устата.

3. Безопасна ли процедурата при правене на зъбна панорамна снимка ?

Да, процедурата за направата на зъбна панорамна снимка е считана за безопасна. Тя използва много малко количество рентгенови лъчи за извършване на снимката. Въпреки това, всички форми на рентгеново излъчване носят минимален риск, който обаче е много по-малък от ползите, които се получават от диагностичната информация, която тази снимка предоставя.

Всеки дентален рентген следва строги правила за безопасност при работа с рентгеново оборудване, включително използването на оловни престилки и вратовръзки за защита на пациентите, когато е възможно, и минимизиране на излъчването чрез ограничаване на обхвата на снимките до конкретната област на интерес.

Въпреки това, ако сте бременна, важно е да уведомите своя зъболекар преди всякаква рентгенова процедура, тъй като рентгеновите лъчи могат да представляват риск за развитието на плода.

Общо взето, зъбната панорамна снимка е важен и безопасен инструмент за диагностициране и лечение на различни зъбни проблеми.

 

Запази безплатен преглед