Разкриване на тайните: Какво можем да научим от зъбната снимка

Зъбните снимки са важна част от нашата грижа за здравето на устата, но колко наистина разбираме за това, как те работят и какво показват? Нека погледнем по-близо процесите при зъбните снимки. В дентална клиника „Да Винчи“ разполагаме със собствена лаборатория по образна диагностика, за да улесним нашите пациенти при нуждата от дентална зъбна снимка.

Какво е зъбна снимка и защо е важна?

Зъбната снимка е специализиран тип рентгенова снимка, която позволява на денталния специалист да види подробна картина на зъбите, челюстите и меките тъкани около тях. Има няколко различни типа зъбни снимки, включително битуинг (които показват детайли на определени зъби) и панорамни зъбни снимки (които показват цялата уста).

Тези снимки са важни, защото помагат на денталния лекар да идентифицира потенциални проблеми, които може да не са видими с просто око. Те са ключов инструмент за първичния преглед и диагностика, като позволяват на зъболекарите да планират ефективно лечение.

Какво е зъбна снимка и защо е важна

Как се прави зъбна снимка?

Процесът по правене на зъбна снимка е бърз и безболезнен. Пациентът обикновено се поставя на специална стол, където лицето му се поставя в поддържаща рамка. Тогава специалист по рентгенови снимки ще постави малка пластмасова плоча в устата на пациента (за битуинг снимка) или ще използва машина, която се върти около главата на пациента (за панорамна зъбна снимка).

Веднъж щом зъбната снимката е направена, тя може да бъде анализирана от денталния лекар. Съвременните технологии дори позволяват на снимките да бъдат обработени и разгледани на компютър, което позволява на лекарите да виждат изображенията в много голяма детайлност.

Как се прави зъбна снимка

Какво може да се открие на зъбна снимка?

Зъбните снимки могат да открият множество проблеми, включително кариеси, коренови инфекции, проблеми с венците, заболявания на челюстта, неправилно място на зъбите и др. Те също така могат да помогнат на лекарите да видят как са лекувани зъбите до сега, как се развиват зъбите и да планират лечението, като например поставяне на брекети или зъбни импланти.

В Да Винчи Клиник разполагаме с един от най-прогресивните апарати за дентални снимки на пазара – KaVo OP 3D™. Този иновативен апарат за рентгенови снимки представлява значителен напредък в денталната диагностика, като осигурява изключително качество на изображението и голяма точност.

KaVo OP 3D™ е известен със своята Low Dose Technology™, която гарантира, че пациентите са изложени на минимално количество радиация по време на процедурата. Това е изключително важно, защото позволява сигурно и повтаряемо използване на устройството за наблюдение и диагностика.

Апаратът предлага възможност за избор на оптималния режим на изображение за всеки специфичен случай. Той може да се настрои да извършва всичко, от стандартни панорамни снимки, до битуинг и 3D изображения, което прави процеса на диагностика много по-ефективен и точен.

KaVo OP 3D™ е снабден и с интуитивен софтуер, който подпомага възможността на лекарите за детайлно изучаване на снимките. Това означава, че те могат да разглеждат различни плоскости на изображението, да прилагат филтри за по-добра видимост на определени аспекти и дори да измерват точните размери на анатомични структури в устната кухина.

Тази впечатляваща технология съчетава в себе си иновацията и безопасността, което дава на нашия екип увереността, че винаги можем да предоставим на пациентите ни най-добрата възможна дентална грижа. KaVo OP 3D™ е просто още един пример за ангажиментът на Да Винчи Клиник към висококачествените услуги и съвременните технологии.

В крайна сметка, зъбните снимки са ценен инструмент в денталната медицина. Те дават възможност на нашите дентални специалисти да разглеждат зъбите и устната кухина в детайл и да планират най-ефективното лечение за всяка конкретна ситуация. Помнете, редовното посещение на денталния лекар и правенето на зъбни снимки са важни стъпки за поддържане на здрави зъби и уста, категорични са денталните специалисти в дентална клиника „Да Вични „. Винаги консултирайте с вашия дентален специалист за всичко, което ви притеснява или ако имате въпроси относно вашето орално здраве.

Запази безплатен преглед